DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
POLATLI’DA GÜNLÜK AŞILAMA 2 BİNİN ÜSTÜNDE

POLATLI’DA GÜNLÜK AŞILAMA 2 BİNİN ÜSTÜNDE

ABONE OL
18 Haziran 2021 08:18
POLATLI’DA GÜNLÜK AŞILAMA 2 BİNİN ÜSTÜNDE
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SGK’ya kayıtlı tüm çalışanlar için 15 Haziran’dan itibaren Covid-19 aşı randevusu açılmasıyla tüm Türkiye’de olduğu gibi Polatlı’da da aşılama rekor rakamlara ulaştı.

Ocak ayında başlayan Covid-19 aşılama süreci devam ediyor. Öncelik sırasına göre yapılan aşılamada 15 Haziran’da SGK’ya kayıtlı tüm çalışanların aşılacağının açıklanması ile günlük aşılama sayıları rekor rakamlara ulaştı. Polatlı’da da tüm hızıyla süren aşı çalışmalarında 15 Haziran’dan sonra günlük aşılama sayısı 2 binin üzerine çıktı. 15 Haziran’da oluşan yoğunluğun aşı uygulanmasından değil sistemle ilgili bir sorundan kaynaklandığını belirten yetkililer Polatlı’da aşı tedarikinde hiçbir sıkıntı yaşanmadığını, sırası gelen her vatandaşın randevusunu alarak rahatlıkla aşılanabildiğini belirtti.

TÜRKİYE GENELİ BİR GÜNDE 1 MİLYON 240 BİN 311 DOZ AŞI

SGK’lıların da aşılanmasıyla aşılama sürecinde yeni bir rekor kırıldı. Türkiye’de bir günde 1 milyon 240 bin 311 doz aşı uygulandı.

15 Haziran günü 24 saatte 1 milyon 240 bin 311 doz aşı yapıldığını vurgulayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şunları söyledi:

“1 milyon 240 bin 311 sizce nedir? 24 saat içinde bu kadar doz aşı, randevu alıp aşı olan bu kadar insan. Önümüzdeki günler için güven. Sağlık çalışanlarımız için tatlı bir yorgunluk.” 

ANKARA’DA AŞILANAN KİŞİ SAYISI 3 MİLYONU AŞTI

Sağlık Bakanlığının “covid19asi.saglik.gov.tr” adresinde yer alan anlık verilere göre, 16 Haziran saat 14.00 itibarıyla uygulanan birinci doz  aşı sayısı 23 milyon 981 bin 191, ikinci doz 14 milyon 111 bin 382 oldu. Böylece toplam doz miktarı 38 milyon 92 bin 573’e ulaştı.

Ankara’da birinci doz aşı sayısı 2 milyon 41 bin 792, ikinci doz aşı sayısı 1 milyon 182 bin 379 olmak üzere toplamda 3 milyon 224 bin 171 doz aşılama yapıldı.

AŞI RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Koronavirüs aşı randevusu 8 aşamada yapılıyor. Sırası gelen gruplar başvurabiliyor.

Aşı durumu e-Nabız uygulamasından veya kısa mesaj yoluyla öğrenilebiliyor. SMS yolu ile öğrenmek isteyenler 2023’e ASI yazıp boşluk bırakıp kimlik numarasını yazıp tekrar boşluk bırakıp kimlik seri numarasının son 4 hanesini yazarak gönderiyor.

Aşı durumu sorgulaması sonucu aşı yapılacak grupta yer alınıyorsa randevu için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden tarih ve saat seçilerek randevu oluşturulabiliyor. Randevu sonrası kısa mesaj ile bilgilendirme yapılıyor. Ayrıca randevu bilgileri e-Nabız ve MHRS uygulamalarında da görünüyor.

Aşı olmak için seçilen randevu saatinde randevu alınan sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekiyor. AŞILA uygulamasından randevu sahibinin sorgulaması yapılıyor. Yine uygulama üzerinden aşının barkodu okutuluyor ve kaydediliyor. Kayıt işlemi sonrası aşı uygulanıyor.

Aşı 2 doz halinde uygulanıyor. İkinci doz randevusu ilk doz uygulamasının ardından sağlık personeli tarafından oluşturuluyor ya da isteyenler kendi randevularını kendileri alabiliyor. İkinci doz randevu bilgileri yine kısa mesaj yolu ile iletiliyor. Ayrıca e-Nabız uygulamasından da randevu bilgilerini görüntülemek mümkün.

Aşı olanlar e-Nabız ve Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden elektronik aşı kartına erişebilecek.

NEDEN AŞI OLMALIYIZ?

Aşılama vücudu, zayıflatılmış ya da hastalık yapma gücü olmayan mikroorganizmalarla uyarmış oluyor, yani vücudun hafıza hücrelerine bu virüsü tanıtmış oluyorsunuz. Bir gün covid-19 virüsünün gerçeği, hastalık yapma yeteneğinde olan hali insan vücuduna girdiğinde; vücut bir önceki aşı çalışmasından virüsü tanıdığı için daha hızlı cevap verebiliyor ve virüsü öldürebilecek antikorları bir an önce virüsün üzerine salarak zaman kazanmış oluyor. Aslında hastalık yapan virüsün, zayıf halini, yani hastalık yapmayan halinin vücuda tanıtılması işlemine aşı deniyor.

Corona aşısı gerekli mi sorusunun bir diğer cevabı da aşıyı yaptırma sebebimizdir. Bağışıklık sistemimizde birtakım askerler vardır. Bu askerlere, bu düşmanı yani virüsü tanıtmak zorundayız ki, daha güçlüsü geldiğinde, hastalık yapan mikroorganizma vücuda girdiğinde hazırlıklı bir şekilde olabilelim.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.