DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
BAŞKAN BIYIKOĞLU, GÜVEN TAZELEDİ

BAŞKAN BIYIKOĞLU, GÜVEN TAZELEDİ

ABONE OL
27 Temmuz 2021 17:32
BAŞKAN BIYIKOĞLU, GÜVEN TAZELEDİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl ertelenen Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi 58. Mali Genel Kurulu ile 59. Seçimli Genel Kurulu geçtiğimiz gün Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi tohum eleme tesisinde bir arada gerçekleştirildi. Seçime tek aday olarak giren ve yıllardır Polatlı çiftçisine hizmet veren mevcut Başkan Muhittin Bıyıkoğlu yeniden seçilerek güven tazeledi.

Genel Kurula Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Muhtarlar Derneği Başkanı Adem Köse, Soğan Üreticileri Birliği Başkanı İlhami Teke, Ankara Şeker Fabrikası Müdürü Mustafa Uslu ve Pankobirlik yöneticileri katıldı. Genel Kurulda Divan Başkanlığına Polatlı Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ertuğrul Kıymaz seçildi.

İlk olarak Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi 58. Mali Genel Kurulu 2019 yılı faaliyet raporunu okuma için kürsüye çıkan Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu; “2019 Faaliyet yılımızda Kooperatifimiz sizlere toplam 102 milyon 260 bin 992 lira tutarında hizmet temin etmiştir. Kooperatifimiz toplamda net 2 milyon 471 bin 266 lira kar ile 2019 yılını kapattı. Bu hizmeti getirirken Birliğimiz Pankobirlik’in büyük gayretleri sonucu Ülkemizde sıkıntı içinde olan Tarımımıza destek olmak üzere Bankalarla görüşmeler ve pazarlıklar yapılarak sizlere 4 ay ile 7 ay arasında çok cüzi bir ücret ödemesi ile sıfır faizli Tarım Kredi kartı imkanları sağlanmıştır. Tohum Eleme tesisimizin 2. yılında 2121 dekar sözleşmeli i ekim yaparak üyelerimizden 405 bin 790 kilogram buğday ve 315 bin 770 kilogram arpa olmak üzere toplam 721 bin 560 kilogram mahsul aldık ve tohum ürettik. 2019 Sonbaharında 3922 dekar alanda sözleşmeli ekim yaptık.” dedi. 58. Mali Genel Kurulu gündem maddeleri oylanarak oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi 59. Seçimli Genel Kurulu 2017 ve 2020 faaliyet yılı konuşması için kürsüye çıkan ve konuşma gerçekleştiren Bıyıkoğlu; “Kooperatif olarak, 2017, 2018, 2019 ve 2020 yılları olmak üzere 4 yılda toplamda KDV hariç 363 milyon 314 bin 993 lira tutarında gübre,yem, mazot,tohum, zirai ilaç, sulama malzemeleri, tarımsal alet ve makina ve diğer malzemeleri temin ettik ve toplam 16 milyon 903 bin 26 lira net kar elde ettik. Net kar ortalamamız yüzde 4.65’dir ve bu Kooperatifçilik ilkelerine gayet uygun, makul bir kardır. 4 yıllık ciromuzu ve karımızı dolar bazında değerlendirir ise 2017-2020 döneminde sizlere 68.2 milyon dolarlık bir hizmet sağlamışız ve 3.355 milyon dolar kar elde etmişiz. Elde ettiğimiz karın büyük çoğunluğunu yine sizlere daha iyi hizmet sağlayabilmek için yatırıma harcadık. İçinde bulunduğumuz tesisin toplam maliyeti yaklaşık 1.3 milyon dolardır. Sadece Gübre ve Fenni Yem miktarı 160 bin 253 tondur. Bu her biri 25’er tondan 6 bin 410 adet kamyon demektir. Bu kamyonlar, her biri 12 şer metreden arka arkaya dizilse77 km yapar yani Ankara çıkışından Polatlı’ya veya Kırıkkale’ye ulaşır.” dedi.

Tesis hakkında bilgi veren Bıyıkoğlu; “Türkiye’nin en modern ve yüksek kapasiteli tohum eleme tesislerinden birine sahibiz. 2018 yılı Nisanında temelini attığımız bu tesisimizi 4 ay gibi kısa bir zamanda hizmete soktuk ve tesisimizin ilk yılı 2018 yılında 136 bin 680 kilogram arpa elemesi yaptık. 2018 yılından itibaren siz değerli çiftçilerimizle sözleşmeli ekim miktarlarımızı arttırarak tesisimizde elenen tohum miktarını yıldan yıla büyük ölçüde arttırdık. 2017-2020 yılları arasında 7 bin 15 dekar alanda sözleşmeli ekim yaptık, üyelerimizden 2 milyon 217 bin 950 kilogram buğday ve arpa aldık ve toplam 1 milyon 975 bin 800 kilogram Sertifikalı Buğday ve Arpa tohumu üretimi gerçekleştirdik. Hedefimiz Özel sektörün 300 bin ton sertifikalı buğday ve arpa tohumu ürettiği Ülkemizde tohumculuk piyasasında önce yüzde 1’e daha sonrada yüzde 2 ve üzerine çıkmaktır.

TARIM ZOR GÜNLER YAŞAMAKTADIR

Zor günler geçiren ülke tarımı için yaptıkları bazı çalışmalardan bahseden Bıyıkoğlu; “Ülkemizde Tarım zor günler yaşamaktadır. Çiftçiler olarak ayakta kalabilmemizin yegane yolu ürettiğimiz mahsullerden yüksek verim almaktır ve kalitemizi yükseltebilmektir. Bu amaçla Kooperatifimiz sizlerin gelirini ve hayat düzeyinizi arttırabilmek için 20 yılı aşkın süredir yüksek verimli ve kaliteli tohumlar konusunda ciddi çalışmalar içindedir. Dünyanın pek çok yerinden Anadolu şartlarına uyabilecek Buğday ve Arpa çeşitleri getirerek denemekteyiz. Bu çalışmalarımıza daha da devam edeceğiz. Tarım ve Orman Bakanlığı Ankara Tarla Bitkileri ile 2 yıldır ortaklaşa çalışmalar yapmaktayız. Biri Beylikköprü Köyümüzde Acıkır mevkiinde kıraç arazide diğeri Karacaahmet Köyümüzde sulu arazide 19 buğday ve 14 arpa deneme ekilişi yaptık, çok güzel sonuçlar aldık. Bu yıl tekrar öne çıkan çeşitlerden ekimler yapacağız. Tarla Bitkileri Enstitüsü ağırlığını kıraç arazide iyi sonuç verecek Buğday ve Arpa çeşitlerine yöneltmiştir, Anadolu’nun buğday ve arpa ekilişinin yüzde 80’i kıraç topraklarda yapıldığından bu çok olumludur. Bu sonuçlara gore toprak yapısının en zayıf olduğu ve yağışın minimum olduğu Beylikköprü Köyümüzün Acıkır mevkiinde Buğdaylarda Bayram, Selami Bey ve Kızıltan Arpalarda ise Sinan Bey, Misket ve Sayım 40 ve Anka 06 öne çıkmışlardır. TARM Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsünden siz değerli üyelerimize bu çeşitlerden temin edeceğiz.” dedi.

Ankara Pancar Kooperatifini üretim üssü haline getirmek istediklerini aktaran Muhittin Bıyıkoğlu; “Amacımız burayı Ankara Pancar Kooperatifimizin üretim üssü yapmaktır. Şu an 5 bin ton olan depolama kapasitemizi gelecek yıl 6 bin 500 tona daha sonraki yıllarda ise 8 bin ton ve üzerine çıkartmaktır. Birliğimiz Pankobirlik’in büyük gayretleri ile Kooperatifimizden sizlere Fibabank Tarım kartı ile 7 ay sıfır faizli alışveriş, Şekerbank Hasat kartı ile 6 ay sıfır faizli alışveriş, İşBankası İmece kart ile 5 ay sıfır faizli alışveriş, Denizbank Tarım kartı ile 4 ay sıfır faizli alışveriş imkanları sağladık. Diğer Bankalardan Ziraat Bankası 5 ay için 26 3.75 faiz almaktadır. Sıfır faizli kartlarınızı yılda iki defa çevirdiğinizde sadece sigorta parası veya cüzi kart parası ile faizlerin yüzde 24 leri aştığı bir ortamda sizler bir yıl içinde yüzde 1’in altında bir maliyet sıfır faizli kredili alışveriş yapabilme imkanına sahip oluyorsunuz.” dedi. Bıyıkoğlu yapacakları faaliyetlerden de bahsetti.

Pancar fiyatlarına da değinen Bıyıkoğlu; “20 yıldır buğday fiyatı ile pancar fiyatı arasında 1/ 4.5 1/5 oranında bir oran var idi. Son aylarda maliyetlerimizde meydana gelen anormal artışlar nedeni ile bu yılın fiyatına 1/ 4.5 oranının uygulanmasını yani 2021 mahsulü pancarımıza 2 bin 250/ 4.5 – 500 TL fiyat verilmesini talep etmekteyiz. Bu talebimiz ilgili mercilerce inşallah dikkate alınacaktır. Tatminkar fiyat verilmediği takdirde yıldan yıla düşmekte olan Pancar ekimi daha da düşecektir. Maalesef meydan NBŞ denilen tatlandırıcılara kalacaktır. Bir diğer sıkıntımızda çok düşük tutulan nakliye fiyatlarıdır. İhalelerde ton / km uygulanmasını arzu etmekteyiz. İhaleleri alan firmalar toplam üretimin kantarlardan ancak üçte birini düşük fiyatla çekmekte, üçte ikisini de Çiftçini tarlasından giden pancarına yüklemektedirler. Hem Pancar Fiyatı hem de nakliye fiyatları konusunda Hükümetimiz nezdinde çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır.” dedi.

YÖNETİM VE DENETİM KURULU BELLİ OLDU

Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi yönetim kurulu asil üyeleri; Ziya Akyüz, Zekai Köseoğlu, Zekai Kaya, Ekrem Yıldırım olurken denetim kurulu asil üyeliğine ise; Faruk Yavuz, Celal Özdemir, Dursun Şen seçildi. Toplantı sonunda geçmiş dönem yönetiminde yer alan üyelere Muhittin Bıyıkoğlu tarafından plaket takdim edildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.