DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
KUŞ: “KADIN ERKEK OLARAK BİRLİKTE DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ”

KUŞ: “KADIN ERKEK OLARAK BİRLİKTE DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ”

ABONE OL
25 Kasım 2021 19:04
KUŞ: “KADIN ERKEK OLARAK BİRLİKTE DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı Kadın Kolları Başkanı Devlet KUŞ, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

“Bundan tam 60 yıl önce Dominik Cumhuriyeti’nde yaşayan  üç kız kardeş; Mirabel kardeşler, ülkedeki diktatörlüğe karşı direndiler. Hapsedildiler, tutuklandılar, ağır işkencelere maruz kaldılar. Var güçleriyle 30 yıldır süren diktatörlüğe meydan okudular. 25 Kasım tarihinde iktidar güçleri tarafından tecavüz edilerek öldürüldüler. Cansız bedenleri bir uçurumun dibinde bulundu. Kadınların baskıya karşı mücadelesini, Mirabel kardeşleri yok ederek sindireceğini sanan diktatör, onların katliamının ardından patlayan ve ülkeyi saran öfke seli ile devrildi.

Bunun üzerine, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1999 yılında, 25 Kasım’ı “Kadına yönelik Şiddetin Ortadan kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” ilan etmiştir. Bu çerçevede, her  25 Kasım da tüm ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor, kadına yönelik şiddet konusunun gündeme gelmesi, tartışılması ve farkındalık  yaratılması sağlanmaya çalışılıyor..

Ülkemizde kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ve hak ihlalleri artarak devam ediyor. Kadınlar şiddete, istismara, yoksulluğa, güvencesizliğe sıkıştırılmış hayatlar yaşıyor. Pandemi döneminde bu sorunların daha da büyümesi yetmezmiş gibi; kazanılmış haklarımıza dahi göz diken, kadınları “fıtrat ve kader” arasına sıkıştıran bir iktidarla mücadele ediyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak kadınların kıyafetinden kaç çocuk doğuracağına, nafaka hakkından İstanbul Sözleşmesi’ne kadar uzanan ellere, gereken cevabı her gün büyüttüğümüz örgütlü mücadelemiz ile veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. ‘’Kadına yönelik şiddet politiktir’’ diye haykırmayı sürdüreceğiz.

 Hayatının bir döneminde eşinden, erkek arkadaşından veya yakın akrabasından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların yüzdesi OECD verilerine göre % 38 olarak tespit edilmiştir. Ülkemiz 129 ülke arasında 26. sırada yer almıştır. 2008-2018 yılları arasında 2714 kadın erkekler tarafından öldürülmüştür. 2021 yılının Eylül ayında ise 26 kadının öldürüldüğü kayıtlara geçmiştir.

45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanan “İstanbul Sözleşmesi” 2014 yılında Türkiye tarafından imzalanmış, ancak Mart 2021 yılında feshedilmiştir. .

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu Cumhuriyeti kurarken birçok şeyi değiştirdi ve hiç şüphesiz değişen şeyler arasında en baştan geleni “kadının yeri”ydi. Bu değişim, kadınların hak ettikleri, layık oldukları yaşama kavuşması ve aynı zamanda çağdaş bir Türkiye içindi. Kadın artık mahkum edildiği cehaletten kurtulacak, toplum hayatından da soyutlanamayacaktı. Atatürk idealimize kavuşmanın tek yolunun, toplumun  ana yapı taşı olan kadından geçtiğini iyi biliyordu.Bu yüzden de kadına verdiği değeri yaşamı boyunca söyledi ve söylemekten çekinmedi. ” Ey Kahraman Türk Kadını!Sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükseltmeye layıksın.”

İşte Ulu Önder’in kadına bakış açısını ortaya koyan ve Türk kadınını yücelten sözlerinden biridir. 

Bizler Halide Edip’lerden, Bahriye Üçoklar’dan, Türkan Saylanlar’dan aldığımız ilhamla, kadınların demokrasi, eşitlik ve insan hakkı mücadelesini uluslararası dayanışma içinde sürdüreceğiz. Sokakları, meydanları, kampüsleri, fabrikaları, tarlaları terk etmeyeceğiz.  Siyaset yapmaktan da emeğimizin hakkını savunmaktan da vazgeçmeyeceğiz. Eşit, özgür ve demokratik bir gelecek; biz kadınların ellerinde yükselecek.

 Kadın erkek olarak birlikte dünyayı değiştireceğiz. Cesaret biziz. Azim biziz. Emek biziz. Biz kadınlarız. Biz her iki kişiden biriyiz.

Bu 25 Kasım hepimize; kardeşliğin, dayanışmanın, eşitliğin, mücadelenin ve kazanımların habercisi olsun!”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.