DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
EV FİYATLARI NEREYE GİDİYOR?

EV FİYATLARI NEREYE GİDİYOR?

ABONE OL
3 Aralık 2021 17:04
EV FİYATLARI NEREYE GİDİYOR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Polatlı’da da gayrimenkul satış ve kira fiyatları rekor seviyelerde artış gösterdi. Ankara genelinde yapılan bir araştırmada Polatlı, konut fiyatlarının en çok arttığı ilçeler arasında Pursaklar’dan sonra ikinci sırada yer aldı. Meydan Haber gazetesine konuşan sektör temsilcileri Polatlı’da ev fiyatlarındaki artışı değerlendirdi.

Döviz kurunda yaşanan artış, piyasalardaki dengeleri de değiştirdi. Evini satmak isteyenlerin kimi tapu işlemlerinden dönerken, kimi de ev ilanlarını geri çekti. Konut fiyatlarındaki bu artış kira bedellerine de yansıdı. Polatlı’da İnşaat ve Emlak sektörünün merkezindeki isimler ile görüşerek konut fiyatlarındaki artış hakkında bilgi aldık. Ortak görüş, fiyatların daha da artacağı yönünde oldu. Taşçı Emlak Firmasından Ali Taşçı, Atlas Gayrimenkul Firmasından Bayram Gödel, Yusuf Emlak Firmasından Oğulcan Deniz ve Polatlı İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Cengiz Ünver ile görüştük.

ALİ TAŞÇI: FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDER

Taşçı Emlak Firmasından aynı zamanda Polatlı Emlakçılar Odası Başkan Adayı Ali Taşçı, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Son zamanlarda gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artış, Türkiye’de döviz kurundaki artış nedeniyle meydana geliyor. Polatlı’da 800 bin, 900 bin, 1 Milyon TL gibi rakamlar görüyoruz. Sıfır dairelerde hal bu iken ikinci el daire fiyatları da buna paralel olarak artıyor. İnsanlar evini sattığında almak istediği gayrimenkulü alamayacağı veya başka bir yatırımı yapamayacağı için ikinci elde de %20-30 civarında artış oldu. Fiyatlar artıyor ama insanların alım gücü olmadığı için bunları satmak da sıkıntı olacak. 1 Milyon liralık bir daireyi bir memur alabilir mi? Eskiden insanlar emekli olduklarında bir şekilde daire alabiliyorlardı. Şu anda bu hayal oldu. İnsanlar kredi çekse ödeyemeyeceği rakamlarla karşılaşıyor. Karı koca çalışsalar da ödemesi çok zor.”

“Polatlı’da 4+1 sıfır dairenin aylık kirası 2000-2500 lira civarında”

“Daire fiyatlarındaki bu artış haliyle kiralara da yansıdı. Şu anda Polatlı’da 4+1 sıfır dairenin aylık kirası 2000-2500 lira civarında. İkinci el dairelerde de piyasadaki bu durumdan dolayı yaşanan fiyat artışları kiralara yansıdı. Normalde bir gayrimenkulde 20 yıllık kira bedeli gayrimenkulün değeriydi fakat şu anda bu 30 yıllık kira bedeline kadar çıktı. Ankara’da şu an Yaşamkent’te iki buçuk milyon liralık bir dairenin kira bedeli 8-9 bin lira civarında, bunu kim ödeyebilir? Orada beğenmediğimiz 1+1 dairenin bile kirası 4 bin lira. Allah fakir fukaraya sabır versin. Şu anda Polatlı’da çarşı içindeki eski daireleri bile 700-800 TL’ye kiraya veriyoruz. İnşaat maliyetleri halen artmaya devam ediyor. Bugün 700’e aldığınız mal yarın 750 oluyor, insanlar sattığını yerine koyamıyor. Müteahhitler 600-700 bin liraya daire sattılar, adamlar ellerindeki parayla geri kalan daire maliyetlerini zor çıkaracaklar, inşaatlarını zor bitirecekler. Fiyat artışları devam eder, duracak gibi görünmüyor.”

“Kooperatif sistemine dönülecek gibi görünüyor”

“Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar eskisi gibi kooperatif sistemine dönecek gibi görünüyor. 20 kişi bir arsa alacaklar, 10 senede yavaş yavaş yapıp ev sahibi olacaklar. Başka şekilde bir kişinin bir eve milyon liralar vermesi imkansız gibi bir şey. Şu anda insanların bu şekilde ev alması hayal. İkinci el daireleri belki bir umut alabilirler. Sabit gelirli bir ailenin sıfır daire alması hayal diyebiliriz. Bizleri epey sıkıntılı günler bekliyor.”

“Gayrimenkul, döviz ve altının getireceğinden daha fazla kar getirecek”

“Şu anda elinde parası olup da gayrimenkul almak için fiyatlarda düşme bekleyen varsa beklemesin alsın. Dövize altına yatırım yapıp elindeki parayı bu şekilde bekleten de var fakat fiyatların daha da artacağını göz önüne alırsak şu anda en iyi yatırım aracı gayrimenkuldür. Uzun vadeli yatırım planı olanlar gayrimenkulü tercih etmelidir. 2-3 yılda döviz ve altının getireceğinden daha fazla kar getirecek.”

BAYRAM GÖDEL: PERŞEMBENİN GELİŞİ ÇARŞAMBADAN BELLİYDİ

Atlas Gayrimenkul Firmasından Bayram Gödel, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Gayrimenkul fiyatlarındaki artışların sebebi öncelikle inşaat maliyetlerindeki artış. Kontrol altına alınamayan döviz kuru, faizler, maliyetlerin artması inşaat sektöründe 600 kalem malı etkiliyor. Şu anda zaten ülkede her şeyin fiyatı artıyor. Döviz fiyatları yükselirken eskiden borsa düşerdi, şimdi hepsi birden artıyor. Tabi üretim de olmadığı için ham maddeyi dışardan alıyoruz, birçok malzemede dışa bağımlıyız. Dolayısı ile inşaat maliyetlerindeki artış da bu sebeplerin toplamı diyebiliriz. Tüm sektörleri artış inşaat sektöründe de girdi maliyetlerini çok artırdı. Tabi buradaki ilginç durum bu artışın bir sınırı yok. Ekonomiye güven olmadığı için keyfe keder bir durum da söz konusu. Ben kimseyi yadırgamıyorum. Çünkü ülkede birçok sektörde olduğu gibi burada da bir fiyat istikrarı yok, güven yok, güvenilir bir ekonomi yok. Beton 200 bin liradan 300-350 liraya, demir 11,5-12 lirayı görmüş, çimento da aynı şekilde anormal artışlar gördü. Hatta çimento üreticileri Eylül ayında sembolik de olsa bir eylemde bulundular. Yani perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Şu anda bunların sonuçlarını yaşıyoruz. İnşallah düzelir çünkü mağdur olan sadece alıcı satıcı değil bütün halk. Hepimiz aynı gemideyiz.”

“Artık neredeyse günlük fiyat güncellemesi yapıyoruz”

“Ankara’da yapılan araştırmada emlak fiyatlarında artışta Pursaklar birinci, Polatlı ikinci sırada yer alıyor. Birkaç gün önce ev alan bugün geldiğinde vaz geçiyor. Sıfır daire fiyatları zaten yüksek, müteahhit diyor ki ben bunu sattığım zaman yerine yenisini yapamayacağım. O da haklı, vatandaş da haklı. Aslında Polatlı’da yeterli sayıda daire var ama sıfır dairelerin fiyatları çok yüksek, bu da dolayısı ile ikinci el daire fiyatlarında da sıkıntıya yol açıyor. Artık neredeyse günlük fiyat güncellemesi yapıyoruz. Bizler emlakçıyız, müteahhit, ev sahibi ne derse ona göre fiyat söylüyoruz. Fiyatlardaki bu artış böyle gidecek gibi duruyor. Zaten bizim ülkemizde artan bir fiyatın düştüğü de görülmemiştir.”

“Fiyatlar düşmez, beklemesinler”

“Kiralardaki artışın sebebi de genel ekonomik durumdan kaynaklanıyor. Örneğin evini 500 liraya kiraya veren bir vatandaş ona göre bir gelir gider dengesi oluşturuyordu. Şu anki durumda kira aynı ama dışarıya çıkıyorsunuz giderler aynı değil. Dolayısı ile bu da kirada artışa neden oluyor. Yani piyasadaki fiyat artışları ile paralel olarak artıyor. Gelir gideri karşılamıyor. Tamamen enflasyona bağlı diyebiliriz. Bizim ülkemizde alan her zaman kazanır. Fiyat düşer diye beklemektense şu anda almak daha mantıklı. Şartları uygun olan vatandaşlar alsınlar. Fiyatlar düşmez, beklemesinler. Dediğim gibi hepimiz aynı gemideyiz. İnşallah ülkemizdeki ekonomik durum bir an önce düzelir. Bunu temenni ediyoruz. Şu anda kimse önünü göremiyor, düzelmezse herkes için işler daha da zorlaşacak gibi görünüyor.”

OĞULCAN DENİZ: MALİYET ARTIŞLARI KONUT FİYATLARINI ARTIRDI

Yusuf Emlak Firmasından Oğulcan Deniz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu konuda bir denetleme yok, bir üst sınır yok”

“Konut fiyatlarındaki artışta imara açılan bölgelerde müteahhitlerin yoğunlaşması, talebin artması da etkili oldu. Bunun yanında arsa sahiplerinin de etkisi var. Arsa sahiplerinin fiyatları birden yükseltmesi ve ortaya fahiş fiyatların çıkması konut fiyatlarına yansıdı. Ayrıca Polatlı’da yapılan konutlar diğer ilçelere göre ve geçmişteki yapılan konutlara göre daha lüks yapılmaya başlandığından bu da maliyet artışları ile birlikte konut fiyatlarını artırdı. Konut fiyatlarındaki artış sadece sıfır dairelerde değil ikinci el eski dairelerde de meydana geldi. Ev sahibi dairesini satıp üstüne katıp yeni bir daire almak istiyor. Fiyat artırmadığında yeni bir daire alacak kadar para koyamıyor dolayısı ile yeni bir daire alması için sahibi olduğu evin fiyatını artırıyor. Üst piyasa ne kadar yükselirse alt piyasa da yani ikinci el daireler de ona endeksli olarak yükseliyor. Bu durumun önüne geçilmezse gidişat bu yönde ilerleyecek gibi duruyor. Çünkü bu konuda bir denetleme yok, bir üst sınır yok. Aynı şekilde inşaat maliyetleri de her geçen gün yükseliyor.”

“Bir çivi bile Türkiye’ye dolarla euroyla geliyor”

“Kira fiyatlarındaki artışın ise en önemli sebeplerinden biri Polatlı’da çok kiralık daire bulunmaması. Bazen elimize bir kiralık daire geldiğinde ilana koymadan verdiğimiz oluyor. Ev sahipleri de çevresindeki kiralık dairelere bakıyor, o evini şu fiyata kiraya verdiyse ben bu kadara veririm diyor. Bu da fiyatların son zamanlarda inanılmaz yükselmesine sebep oldu. Ayrıca insanlar evlerini kiraya verirken gelecek olan kirayı gider kalemlerine göre hesaplıyor. Piyasadaki temel ihtiyaç ürünlerindeki fiyat artışı insanların giderlerini artırdı. Alacağı kirayı gelir kalemi olarak görev bir ev sahibi de kirayı artırmak durumunda kaldı. İnşaat maliyetleri her geçen gün yükseliyor. Bu sebeple şu an imkanı olup ev almak isteyenler beklemeden alsınlar. Şu anda bir çivi bile Türkiye’ye dolarla euroyla geliyor. Bu şekilde devam ettikçe maliyet artışı ve buna bağlı olarak konut fiyatları yükselecek diyebiliriz. Nasıl ki şu anda geçen senenin fiyatlarına ev bulunamıyorsa seneye de bu senenin fiyatlarıyla ev bulunmayacak.”

CENGİZ ÜNVER, “EV ALACAKLAR BEKLEMESİN, FİYATLAR DAHA DA ARTACAK” DEMİŞTİ, HAKLI ÇIKTI!

Haziran ayı sonunda Meydan Haber gazetesi olarak Başkan Ünver ile gerçekleştirdiğimiz röportajda Başkan Ünver; “Ev alacaklar beklemesin, fiyatlar daha da artacak” demişti, haklı çıktı.

Ünver, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu ay içerisinde bir fiyat güncellemesi bekliyoruz”

“Ülkemizde son dönemde meydana gelen fiyat artışları, döviz kurundaki artış, hayat pahalılığı, bunların hepsi konut satışları ve üretimine, inşaat sektörüne büyük ölçüde etki etmiş durumda. Son dönemde istatistiklere göre inşaat sektörü %7 oranında küçüldü. Bu oranın daha büyük olduğunu biliyoruz. Birkaç ay önce gazetenize verdiğim demeçte vatandaşları uyarmıştım. Ev almak isteyen şimdi alsın fiyatlar daha da yükselecek demiştim. Haklı çıktım, dinleyenler evlerini aldılar. Şimdi yine söylüyorum, artışlar devam edecek. Bu ay içerisinde bir fiyat güncellemesi bekliyoruz. Daha sonra yeni yıl ile birlikte vergi zamları ve asgari ücrete yapılacak zam da maliyetlere eklenecek. Çünkü bizim de çalışanlarımız asgari ücretle çalışıyor ve biz bunu karşılamak için fiyatları yükseltmek zorundayız. Dolayısıyla bu artışlar fiyatlara doğrudan yansıyacak ve inşaat maliyetlerinin artmasına neden olacak.”

“Kur arttığı sürece fiyatlar da artacak”

“Müteahhitler olarak bu fiyat artışlarının önüne geçme gibi bir şansımız yok. Beton 450 lira seviyesine gelmiş durumda, demir 11,5 lira civarında. Geçen seneye oranla girdilerde yaklaşık %200 artış oldu. Son dönemde bir zam daha geleceği söyleniyor ne olacağını bilemiyoruz. Kur arttığı sürece fiyatlar da artacak. İnşaat sektöründe kullanılan kereste hariç girdilerin tamamı ithal. Kerestenin de büyük bir bölümü artık ithal ediliyor. Bu da doğrudan girdi fiyatlarını artırıyor ve biz de yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bunun yanında asgari ücret ve işçilik artışı da üzerine konulduğu zaman fiyatlar bu hale geliyor.”

“Açıklanan enflasyon %19 ama hissedilenin çok daha fazla”

“Şu anda tüm Türkiye’de olduğu gibi Polatlı’da da yüksek fiyatlar var. Bunun nedeni müteahhitlerin çok kazandığından değil. Kârımızı asgari düzeyde tutmaya çalışıyoruz, zaten başa baş bir iş yapmaya kalkarsanız bu enflasyonda batarsınız. Açıklanan enflasyon %19 ama hissedilenin çok daha fazla olduğunu hepimiz biliyoruz. Ev almak isteyen vatandaşlar düşecek diye bekliyor olabilirler ama şunu bilmelidirler ki fiyat geri gelmez. Oluşmuş fiyat geri gelmez, bu hep böyle olmuştur. Dolar düşse fiyatlar düşecek gibi düşünülüyor fakat o müteahhit demirini, çimentosunu vesaire hep yüksek dolar kuruyla almış, o şekilde maliyete sahip bir konutu nasıl düşük fiyattan satabilir?”

“Ev almak isteyenler acele etsinler”

“Vatandaşlarımıza şunu tekrar söylemek istiyorum; ev almak isteyenler acele etsinler. Yılbaşından sonra hem tapu masrafları artacak hem vergiler artacak hem de fiyatlar artacak. Paramı dolarda tutayım altında tutayım diye düşünenlere de şunu söyleyelim; gayrimenkuldeki artış her zaman kurun üstüne gelir. Şu anda Polatlı’da 3+1 ortalama bir sıfır dairenin fiyatı 450-500 bin TL civarında. Bu fiyat yılbaşından sonra en az %25 artacak, 600 bin lirayı geçeceğini düşünüyoruz.”

“En iyi yatırım aracı evdir”

“İnşaat sektöründeki üretim birçok sektörü doğrudan etkiliyor. Biz satış yapacağız ki mobilyacı, perdeci, emlakçı, halıcı, betoncu, mermerci, fayansçı satış yapacak. İnşaat sektörü durduğunda birçok sektör de onunla beraber boşa düşer. Sanayideki birçok mobilyacı şu anda iş bekliyor. İnşaat sektörü lokomotif sektör derler gerçekten de öyle. Bugün pek çok sektör inşaat üretimine bağlı iş yapıyor. Vatandaşlarımıza tekrar söylüyorum; hala en iyi yatırım aracı evdir. Euro’da Dolar’da Altın’da bekleyeceğinize bir an önce evlerinizi alın.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.