DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
AVCI: “TARIMDA, HAYVANCILIKTA ENFEKSİYON VAR DİYORUZ, ASPİRİNLE TEDAVİYE ÇALIŞIYORLAR”
  • Meydan Haber
  • Gündem
  • AVCI: “TARIMDA, HAYVANCILIKTA ENFEKSİYON VAR DİYORUZ, ASPİRİNLE TEDAVİYE ÇALIŞIYORLAR”

AVCI: “TARIMDA, HAYVANCILIKTA ENFEKSİYON VAR DİYORUZ, ASPİRİNLE TEDAVİYE ÇALIŞIYORLAR”

ABONE OL
17 Ocak 2022 17:26
AVCI: “TARIMDA, HAYVANCILIKTA ENFEKSİYON VAR DİYORUZ, ASPİRİNLE TEDAVİYE ÇALIŞIYORLAR”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, süt ve et üretimi,  hem üretim maliyetlerinin devasa artışı hem de bunun tüketiciye yansımasıyla alarm verdiğini belirtti. Avcı,

‘’ Gıda tedariğini sağlayan tarım ve hayvancılık sektörü, artan giderler nedeniyle zor günler yaşıyor. Artık aydan aya değil haftadan haftaya, günden güne artan üretim maliyeti, sofralara daha pahalı gıda olarak geri dönüyor. İçine girilen bu sarmal farklı sorunları da beraberinde getiriyor. Yetiştirici, artan maliyetlerin de etkisiyle kar edemiyor, ödeyemediği borçlar sebebiyle hayvanlarını kesime götürüyor, sahada üzülerek görüyoruz ki, kesime götürülen hayvanların ciddi bir kısmı da süt veren inekler… Tarım sektörünün sadece bankalara olan takipteki kredi borcu Kasım 2021 itibarıyla 4.3 milyar TL seviyesinde… Üretici S.O.S veriyor. Tarımda, Hayvancılıkta enfeksiyon var diyoruz, aspirinle tedaviye çalışıyorlar.’’ ifadelerinde bulundu.

Avcı, ‘’ Köyleri geziyoruz, borç sarmalındaki besici, süt ineklerini bile kesime götürüyor ‘’

2008 yılında yaşanan kriz nedeniyle kesilen 1,5 milyon damızlık sığırın yerinin doldurulması için takip eden yıllarda 5 milyar dolara varan bir canlı hayvan ithalatının yapıldığını hatırlatan Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, ‘’ Kesilen damızlık hayvanların yerinin doldurulması için yapılacak ithalatın daha büyük maliyetlere mal olacağını, bunun da gıda fiyatlarını arttıracağı muhakkaktır. Yem fiyatları yüzde üç yüz artmış…  Bir üretcimiz, ‘’ kırık buğday alırdık, kırık buğday üç yıl içinde 750 TL’den 5 bin TL’ye çıkmış. 2 bin TL’lik zam son bir ayda geldi, yem almamız mümkün değil.’’ diyor.  45 tane büyükbaş hayvanından 17’sini kesime yollamak zorunda kalan bir üreticimiz, “Yem maliyetlerinin aşırı artışından dolayı hayvanlarımızın bir kısmını kestirmek zorunda kaldık. Hayvan sayısını daha da düşürmeyi düşünüyoruz. Mecbur düşürmek zorunda kalıyoruz. Bize verilen teşvikler çok yetersiz. 27 günlük 110 torba yemi 25 bin 600 TL’ye aldım. Süt verimimiz düşük. Kâr yok. Hayvanlara verdiğimiz yem miktarını mecburen azaltıyoruz. Böyle giderse çok yakın zamanda hayvancılık da bitecek” diyor.

Avcı, ‘’ ‘ Mutsuz Çiftçi Yok ‘ diyen Bakan Gelsin, Görsün ‘’

Çitçinin, besicinin sorunu yokmuş, herşey güllük gülistanlıkmış gibi gösterilerek ‘’ Mutsuz Çiftçi Yok ‘’ sözlerinin Tarım Bakanı tarafından söylendiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, ‘’ Sayın bakan çıkıp, ‘mutsuz bir çiftçi yok’ diyor. Sahaya insin ve çiftçinin, besicinin ne kadar mutsuz olduğunu kendi gözleriyle görsün. Besici hem hayvanlarının büyük çoğunluğunu hem de tarlayı sürdüğü traktörlerini satmış, şimdi de tarlalarını satmayı düşünüyor. Besicilik sizlere ömür. Çiftçinin besicinin durumu bu. Ancak yetkililer bir sorun yokmuş gibi algı oluşturmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.