DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
ELEKTRİKLİ ARAÇ BATARYALARI POLATLI’DA ÜRETİLECEK

ELEKTRİKLİ ARAÇ BATARYALARI POLATLI’DA ÜRETİLECEK

ABONE OL
26 Ocak 2022 11:25
ELEKTRİKLİ ARAÇ BATARYALARI POLATLI’DA ÜRETİLECEK
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enerji ve teknoloji alanında stratejik çözümler sunan Kontrolmatik Teknoloji, Batarya Teknolojileri ve Enerji Depolama Sistemleri alanındaki AR-GE çalışmalarının tamamlanmasının ardından Türkiye’nin ilk özel sektör yatırımı olacak lityum demir fosfat batarya hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikasının temel atma töreni dün Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. fabrikasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen temel atma törenine; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank olmak üzere AK Parti Ankara Milletvekilleri Emrullah İşler, Arife Polat, Ankara Valisi Vasip Şahin, Polatlı Kaymakam Vekili Muhammed Gürbüz, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, AK Parti Polatlı İlçe Başkanı Aysel Demir, MHP Polatlı İlçe Başkanı Uğur Güngör, Polatlı OSB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Ünal, Polatlı Belediye Meclis Üyeleri ve sektörün önde gelen pek çok ismi katıldı.

YERLİ ÜRETİMLE DIŞA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASINA KATKI SAĞLANACAK

Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “Bu fabrika enerji depolama çözümlerine yönelik ithalatın azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Ankara Polatlı’da gerçekleştirilen, dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlayacak bu yatırım ile ilk fazı 250 megavat saat emre amade kapasitesi olmak üzere 3 fazda toplam 1.000 megavat saat kapasiteye ulaşılacak. “Teknolojiyi kontrol eden geleceği kontrol eder” mottosu ile çıkılan yolculukta, söz konusu yatırım ile cari açığın azaltılmasına katkı sağlanması hedefleniyor. 180 milyon dolarlık yatırımın ilk fazı 2022 sonunda faaliyete geçecek 100 dönüm arazi üzerinde ilk fazı 250 megavat saat emre amade kapasiteli olan ve üç fazda etap etap tamamlanması planlanan fabrikanın, tam kapasitesinde üretime başladığında totalde 180 milyon dolarlık bir yatırım büyüklüğüne ulaşması öngörülüyor. Fabrikanın ilk fazının açılması ile 250’nin üzerinde istihdam sağlanması planlanırken, diğer fazların da devreye girmesiyle 600 kişilik bir ek istihdam hedefleniyor.”

YEŞİL MUTABAKAT EYLEM PLANINDA ÖNCÜ ROL OYNAYACAK

“Yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ve gelişmesi bakımından önemli bir etkene sahip enerji depolama sistemleri Avrupa’nın Yeşil Mutabakat eylem planını ile hedeflenen yeşil dönüşümün gelişmesinde öncü bir rol oynayacak. Bu doğrultuda Kontrolmatik Teknoloji 96100 bağlı ortaklığı olan Pomega Enerji Depolama şirketi ile faaliyete geçirdiği enerji depolama sistemleriyle Yeşil Mutabakat eylem planında birinci sırada yer alan karbon salınımı ve küresel ısınma gibi konularda çevreye verilen zararı azaltmaya yarayacak çözümler sunacak. Kontrolmatik Teknoloji, söz konusu yatırım ile hem yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ve gelişmesini hem de dağıtım sistemlerindeki güvenilirliği, çeşitliliği, güç kalitesinin iyileştirilmesiyle ekonomiye de önemli bir katkı sağlamış olacak. Enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok ön plana çıkmasını sağlayacak Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. aynı zamanda yaygınlaşan hibrit enerji santrallerine entegre olarak karbon salınımının çevreye vermiş olduğu zararları azaltmaya yardımcı olacak.”

ÜRETİM TESİSİ YATIRIMLARI DEVAM EDECEK

“Söz konusu fabrika ile oldukça kritik ve stratejik bir konu olan lityum demir fosfat (LiFePOs) batarya teknolojisinin üretim imkânı ülkemize kazandırılarak, yerli enerji depolama sistemleri ile farkiı sanayi kollarının ihtiyaç duyduğu konular için arz güvenliği sağlanacak. Bu yatırım ile şebeke düzeyinde enerji depolama tesisleri, elektrikli araç teknolojileri ve şarj destek sistemleri, başta olmak üzere yeni teknolojik uygulamalar, endüstriyel tesislere yönelik anahtar teslim enerji depolama çözümleri, yenilenebilir enerji uygulamaları, mesken uygulamaları ve ada kurulumları yapılacak.”

ŞAHİN: 7/24 DURMADAN ÇALIŞIYORUZ

Törende konuşma gerçekleştiren Ankara Valisi Vasip Şahin, “Artık mevcut basamakları takip ederek değil, ulaştığımız, geldiğimiz noktada basamakları üçer beşer çıkıyoruz. Bugün dünyanın geldiği teknolojik aşamayı bizim mühendislerimizin çabalarıyla yakalıyoruz. 7/24 durmadan çalışıyoruz, ara vermek yok. Türkiye’nin üretim gücünü, milletimizin refahının daha da yükselmesine elimizden gelen katkıyı sunmak zorundayız. Bu anlamda bugünkü töreni özellikle önemsiyor ve töreni düzenleyenleri tebrik ediyorum. Sayın Bakanımıza ve Milletvekillerimize de teşriflerinden dolayı şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.

VARANK: EKONOMİK VE TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIĞINI SAĞLAMIŞ BİR TÜRKİYE İNŞA ETMEYİ HEDEFLİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını sağlamış bir Türkiye inşa etmeyi hedefliyoruz. Bunun için de ülkemizi kritik teknolojileri üretebilen global bir üs haline getirmek üzere çalışıyoruz. İşte KontrolMatik’in batarya teknolojileri ve enerji depolama sistemleri alanındaki bu öncü yatırımı da bu vizyonu tahkim edecek önemli bir girişim. Hızlı teknolojik gelişmeler neticesinde enerjiye olan ihtiyaç her geçen gün katlanarak artıyor. Hal böyle olunca enerjinin üretimi ve iletimi kadar depolanabilmesi de hayati öneme sahip bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Tabii bu yatırımın kıymeti, elektrikli araç ve tüketici elektroniği sektörleriyle birlikte değerlendirildiğinde daha net ortaya çıkacaktır. Bildiğiniz üzere fosil yakıtların kullanıldığı içten yanmalı motor teknolojisi artık tarih oluyor. Bunların yerini alacak elektrikli araçların en temel bileşenlerinden biri de bataryalar. Öyle ki bu araçların maliyetinin büyük kısmı da bataryadan kaynaklanıyor. Aslında enerji depolama sistemleri sadece araçların kendisi için değil, şarj alt yapısı için de kritik bir unsur. Biz de ülke olarak, rekabet şartlarının eşitlendiği şu dönemde Türkiye’nin otomobili ile elektrikli araç sektörüne hızlı bir giriş yaptık.” dedi.

YIL SONUNDA İLK ARAÇLAR SERİ ÜRETİM BANDINDAN İNECEK

TOGG’un ilk araçlarının yıl sonunda seri üretim bandından inmesinin hedeflendiğini aktaran Varank, “Yıl sonunda inşallah ilk araçlar seri üretim bandından inecek. Ama biz, TOGG gibi projelerin uzun vadede kalıcı başarıya ulaşmasında pil teknolojilerinin çok etkili olacağının farkındayız. İşte bu yüzden dünyanın en büyük batarya üreticilerinden FARASİS ile TOGG arasında bir iş birliğine gidildi. TOGG’da kullanılacak bataryaların ülkemizde üretilmesine yönelik yatırım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Benzer şekilde Ford Otosan’ın da ülkemizde elektrikli araç ve batarya üretimine dair çok kıymetli yatırımları söz konusu. Ama burada, çok daha büyük bir ekosistemin oluşması ve ulusal kapasitemizin gelişmesi en mühimi. KontrolMatik Teknoloji’nin bu yatırımı da sektördeki artan depolama ihtiyacını yerli ve milli imkanlarla karşılama noktasında öne çıkan çok yerinde bir adım. Ben şahsen gerek teknolojisi gerekse ölçeği bakımından ülkemizin gücüne ve enerjisine çok şey katacağına inanıyorum. 3 etapta tamamlanacak bu proje için toplamda 180 milyon dolarlık bir yatırım yapılması öngörülüyor. İlk etapta 250 kişi istihdam edilecek, tüm süreçlerin tamamlanmasıyla birlikte bu sayı 600’e çıkacak. Yine üretim kapasitesi olarak da 250 megavat saatle başlanıp bin megavata yükseltilmesi hedefleniyor. Tabii bu üretim, cari açığımızın azaltılması noktasında da hatırı sayılır bir katkı yapacak.”

İRAN KAYNAKLI SORUNU EN KISA SÜREDE ATLATACAĞIZ

Son günlerin ana gündemi olan doğal gaz arzındaki İran kaynaklı kesintiye de özel bir parantez açan Bakan Varank, “Maalesef bu durum kısa süreliğine de olsa sanayi tesislerinde doğal gaz ve elektrik kısıtlamalarına yol açıyor. ‘Bu kesintilerden herkes nasibini alsın’ gibi eşitlikçi görünen; ama aslında adil olmayan bir görüşü de elbette dile getirenler de var. Ancak, takdir edersiniz ki kışın ortasında vatandaşlarımızın konutlarında herhangi bir kısıntıya gitmemiz elbette düşünülemez. Süreci, ortaya çıktığı ilk andan itibaren Enerji Bakanlığımız yakından ve titizlikle yürütüyor. Pazar akşamı OSB yönetimlerimizle, sektör temsilcilerimizle bir araya gelip, 500 kişilik bir grupla bir değerlendirme yaptık. Bu sıkıntıyı en az hasarla nasıl atlatacağımızı istişare ettik. Aldığımız görüş ve değerlendirmelere göre de Enerji Bakanlığımız gerekli düzenlemeleri ivedilikle yaptı, yapıyor. Buradaki temel yaklaşımımız oluşabilecek makine teçhizat hasarlarını, ham madde kayıplarını minimize ederek kısıtlamaların üreticiler üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilmek. İran kaynaklı bu sorunu yine sanayicilerimizle el ele vererek inşallah en kısa sürede atlatacağız.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.