DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
BAŞKAN KIYMAZ’DAN HEM TİCARET ODASI HEM DE ESNAF SİCİL KAYDI OLANLARA ÖNEMLİ UYARI
  • Meydan Haber
  • Gündem
  • BAŞKAN KIYMAZ’DAN HEM TİCARET ODASI HEM DE ESNAF SİCİL KAYDI OLANLARA ÖNEMLİ UYARI

BAŞKAN KIYMAZ’DAN HEM TİCARET ODASI HEM DE ESNAF SİCİL KAYDI OLANLARA ÖNEMLİ UYARI

ABONE OL
28 Ocak 2022 15:07
BAŞKAN KIYMAZ’DAN HEM TİCARET ODASI HEM DE ESNAF SİCİL KAYDI OLANLARA ÖNEMLİ UYARI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Polatlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ertuğrul Kıymaz; hem esnaf hem de ticaret odası kaydı bulunan esnaflara yönelik basın açıklamasında bulundu. Kıymaz, hem esnaf sicil hem de ticaret odası kaydı bulunan esnafların kooperatif ortaklığına son verileceğini de sözlerine ekledi.

Başkan Kıymaz; “TESKOMB Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül’ün nezdinde eş zamanlı yayımlanan genelge ile; TESKOMB‘un 2022/04 sayılı genelgesi gereğince, yapılan incelemede, Türkiye genelinde kooperatifler ortağı 25 bin 826 esnaf ve sanatkarın hem esnaf ve sanatkar siciline hem de ticaret siciline kayıtlı oldukları; bunlardan 17 bin 152 esnaf ve sanatkarın aktif kredilerinin  bulunduğu tespit edilmiştir. Bilindiği üzere kooperatif ana sözleşmesinin ortaklık şartlarını düzenleyen 10. Maddesinde diğer şartlar ile birlikte 5362 sayılı esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları kanununa göre, kurulmuş meslek odasına kayıtlı esnaf veya sanatkar olmak şartı aranmaktadır.” sözlerine yer verdi.

“ESNAF VE SANATKARLIK FAALİYETİ OLMADIKÇA ODALARINA ÜYE KAYDI YAPILMAMAKTADIR”

5362 sayılı esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları kanunun oda kaydını düzenleyen 6. Maddesinde, esnaf ve sanatkarların sicile kayıtları yapılmadıkça hiçbir şekilde oda kaydı yapılamayacağının altını çizen Başkan Kıymaz; “Esnaf ve sanatkar odasına kayıtlı olanlar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki Ticaret ve Sanayi Odasına, Ticaret Odasına, Deniz Ticaret Odasına kayıtlı bulunanlar ise esnaf ve sanatkârlar odalarına kayıt edilemezler. Sermaye şirketlerinin ortakları başkaca esnaf ve sanatkarlık faaliyeti olmadıkça sadece şirket ortaklığı sebebi ile HİÇBİR ŞEKİLDE esnaf ve sanatkarlar odalarına üye kaydı yapılmamaktadır. ”dedi.

KOOPERATİF ORTAKLIĞINA SON VERİLECEK

Ticaret sicil kaydı bulunan esnaf ve sanatkarların esnaf siciline kayıt olamayacaklarını önemle duyuran Başkan Kıymaz; “Ticaret siciline kayıtlı olanlar, esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı olsalar dahi Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ne kesinlikle üye olamayacaklardır. Bu nedenle her iki sicilde kayıtlı olanlar kooperatif ortaklığının devam edebilmesi için ticaret sicil kayıtlarını sildirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde kooperatif ortaklığına son verilecek olup, ortakların bilgilendirilmesi ve yapılan bilgilendirme sonucunda ticaret sicil kaydının sonlandırmayanların ortaklıktan çıkarılması için gerekli işlemler yapılacaktır.” diyerek açıklamasını tamamladı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.