DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
ÇİFTÇİYE HİBE DESTEKLERİ ANLATILDI

ÇİFTÇİYE HİBE DESTEKLERİ ANLATILDI

ABONE OL
1 Şubat 2022 12:09
ÇİFTÇİYE HİBE DESTEKLERİ ANLATILDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı destekleme kurumu (TKDK) 14.01.2022 – 09.02.2022 tarihleri arasında 11. Son başvuru Çağrı ilanına çıktı.

Proje konuları, proje hazırlama hibe başvuru esnasında yapılacak iş ve işlemler ile ilgili Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde Polatlı Ziraat Odası toplantı salonunda dün TKDK personelleri tarafından çiftçilere bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Polatlı Soğan Üreticileri Birliği Başkanı İlhami Teke ve çiftçiler katıldı.

BAŞVURU SON TESLİM TARİHLERİ

TKDK 19.01.2022 tarihi itibariyle Yapım işi içermeyen projelerin alımı için 11. başvuru çağrı ilanına çıktı. Başvuruların son teslim tarihi 11.02.2022, saat 18.00. Yapım işi içeren projeler 14.02.2022 tarihinde kabul edilmeye başlanacak. Başvuruların son teslim tarihi 11.03.2022, saat 18.00. Yapım işi içeren başvurularda yapı ruhsatlarının TKDK tarafından ilan edilen son başvuru kabul tarihinden önce ilgili idarelerden alınmış olması gerekmektedir.

NİHAİ YARARLANICILAR

Çiftlik içi veya dışı faaliyetlerini çeşitlendiren Çiftçiler ve/veya bunların hane halkı üyeleri, Tarımdan başka ekonomik faaliyeti bulunmayan kentsel veya kırsal alanlarda yerleşmiş olmalarına bakılmaksızın uygun yararlanıcılardır. Gerçek kişiler: Kırsal bir alanda yaşıyor olmaları gerekmektedir. (“Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre). Tüzel kişiler: Kırsal alanlarda kurulmuş olan veya faaliyet gösteren özel tüzel kişilikleri, zanaatkarlık işletmeleri de dahil olmak üzere mikro(10 kişi-3milyon) veya küçük(50 kişi-25 milyon) ölçekli işletmeleri içerir. Kırsal alanların dışında kurulmuş olan tüzel kişilikler, eğer desteklenen yatırımları/faaliyetleri kırsal alanda bulunuyor ise uygun yararlanıcı olabilirler.

BAŞVURU ŞARTLARI

Başvuru Sahibi 18 yaşını doldurmuş ve 65 yaşın altında olmalıdır. Başvuru Sahibinin ödenmemiş vergi borcu ve SGK borcu olmamalıdır. Kiralanmış bir mülk üzerinde yapılacak yatırımlar uygun yatırımlardır. Kontrat süresi yatırımın tamamlandığı tarih itibariyle en az 5 yıl olmalıdır. Yatırım ekonomik olarak sürdürülebilir olmalıdır (5 yıl) Sıralama kriterlerinden 30 puandan az alan başvurular uygun olarak değerlendirilemeyecektir. Başvuru Sahibi Ulusal Vergi Sistemine kayıtlı olmalıdır.

SIRALAMA KRİTERLERİ

Dağlık Alan VEYA Orman Köyü, Yerel Kalkınma Stratejisine dayalı proje, 40 yaş altı, Mesleki yeterlilik, Kadın girişimci, Gerçek kişi yada Üretici Örgütü, İmzalı sözleşme olmaması. Bu kriterlere göre destekleme ihtimali artmaktadıt.

DESTEK VERİLEN HARCAMALAR

Yapım İşi, Makine Ekipman Alımı, Genel Harcamalar (Hizmet Alımı), Pano (Görünürlük) destek veriliyor. Canlı Hayvan, Her türlü Kira ödemeleri, İkinci el makine ekipman alımı, Arazi ve Mevcut binaların alımı destek dışıdır.

DESTEK ORANI VE TUTARI

En az yüzde 55, üretici örgütleri için destek oranı yüzde 65. Her bir yatırım için alt ve üst uygun harcama limiti en az 5.000 Avro en fazla 500.000 Avrodur. Avro kuru 1 Avro =  14,3166 TL olarak kullanılacaktır. Uygun Harcama tutarı 500.000 TL ve altındaki yatırımlar 1 taksit,

Uygun Harcama tutarı 500.000 TL’den fazla olan yatırımlar 2 taksit.

İSTİSNAİ DURUMLAR

Tarımdan başka hiçbir ekonomik faaliyeti bulunmayan  çiftçiler veya bunların hane halkı üyeleri için; Bitkisel üretim, Arıcılık, Zanaatkarlık ve katma değerli ürünler, Su ürünleri yetiştiriciliği yatırımlarında kırsal alan şartı aranmamaktadır. Kırsal Alanlarda Yaşayan Gerçek Kişiler için;  Su ürünleri yetiştiriciliği konusundaki kırsaldaki yatırımlarının bir uzantısı olarak kırsal alan dışında restoran açabilir. Zanaatkarlık ve katma değerli ürünler konusunda kırsaldaki yatırımlarının bir uzantısı olarak kırsal alan dışında satış noktaları kurmak.

ALT SEKTÖRLER

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme’’ Sektöründen başvurular kabul edecektir.

BİTKİSEL ÜRETİM ÇEŞİTLENDİRİLMESİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLERİN İŞLENMESİ VE PAKETLENMESİ

Süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler, mantar ve misel, fide ve fidan, çiçek soğanı. Başvuru sahibi, tarımdan başka ekonomik faaliyeti bulunmayan gerçek kişi, bir çiftçi veya çiftlik hane halkının bir üyesi değilse, yatırım kırsal alanlarda olmalıdır. Açık arazi büyüklüğü maksimum 4 hektar (Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Hariç), sera büyüklüğü ve mantar ile misel üretim alanı en fazla 2 hektar olmalıdır. Mantar ve misel üretiminde tek başına kompost üretim tesisi destek kapsamında değildir. yararlanıcı, başvuru esnasında gerekli üretim ve kayıt belgelerine sahip olmalıdır.

ARICILIK VE ARI ÜRÜNLERİNİN ÜRETİLMESİ, İŞLENMESİ VE PAKETLENMESİ

Başvuru sahibinin projesini sunduğu il ile Arıcılık Kayıt Sistemi’nde kayıtlı olduğu il aynı olmalıdır. Arıcılar, arıcılık kayıt sisteminde kayıtlı olmalıdır. (Mevcut işletmeler başvuru

aşamasında, yeni işletmeler nihai ödeme talebi sırasında) Yatırım kapsamında ulaşılacak kovan sayısı Minimum 30 ve Maksimum 500 kovan İşleme ve paketleme ile kovan üretimi için bu sınır uygulanmaz. Ana arı üretimi için nihai ödeme talebi esnasında geçerli bir yetiştirme lisansı Bal ve arı ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi için, yararlanıcı, başvuru sırasında 5996 sayılı Kanununa uygun gerekli üretim ve kayıt sertifikalarına sahip olmalıdır. (yeni işletme)

ARICILIK UYGUN HARCAMALAR

Bal ve arı ürünlerinin depolanması veya işlenmesi için garaj ve müştemilatının inşası Arı kovanlarının üretilmesi, yönetimi ve bakımı için çalışma ekipmanları alımı Çiftlik içerisinde balın işlenmesi ve paketlenmesi için işleme ve paketleme hatları satın alınması veya mevcut hatların modernizasyonu Lisanslı üreticiler tarafından ana arıların üretilmesi için yetiştirme istasyonlarının kurulması ve donatılması Kendi tüketimi için yenilenebilir enerji üretimi amacıyla makine/ekipman alımı ve inşaat işleri.

ZANAATKARLIK VE KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER

Katma değerli ürün, bir ürünün fiziksel durumunda ya da görünümünde meydana gelen değişikliği ifade eder, örneğin çilekten çilek reçeli yapmak. Tarımsal ürünlerin birincil üretimi bu tedbir kapsamında değildir. Zanaatkarlık Listesinde yer alan faaliyetler desteklenir. Sadece Mikro İşletmeler destek kapsamındadır.(10 kişiden az, 3 milyon ciro) Süt İşleme: Yatırım sonu Maks. 10 Ton/Gün. Et İşleme: Yatırım sonu Maks. 0,5 Ton/Gün başvuru sırasında 5996 sayılı Kanununa uygun gerekli üretim ve kayıt sertifikalarına sahip olmalıdır.

MAKİNE PARKLARI

Yerel tarım sektörünün ortak ihtiyaçlarına hizmet edecek yatırımlar HİBE ORANI %65

Makine Parkları Yatırımları, kırsal alanda olmalıdır. Destek talep edilen;  tüm inşaat işleri ve makine ekipmanlar, başvuru yapan üretici örgütünün faaliyet alanlarıyla ilgili olmalıdır. Bu kapsamda verilecek makine ekipmanların; üretici örgütü tarafından kiralanması suretiyle ortak kullanımın sağlanmasını amaçlamaktadır. Sadece Üretici Örgütleri başvuru yapabilecektir. 1163, 1581, 5200, 4572, 5996  sayılı kanunlardan biriyle kurulmuş kooperatifler ve üretici birlikleri başvurabilecektir.

YENİLENEBİLİR ENERJİ TESİSLERİ

Yenilenebilir Enerji sektörü kapsamında; uygun yararlanıcılar kendi ihtiyaçları olan enerjiyi üretmek amacıyla yenilenebilir enerji yatırımı yapabilirler. Bu şartı sağlamayan başvurular uygun kabul edilmeyecektir. Bu nedenle tüketim tesisi ile üretim tesisi aynı gerçek/tüzel kişiye ait olmalıdır. Bu Yatırım,  başvuru sahibinin statüsüne bakılmaksızın kırsal alanda olmalıdır. Elektrik ve ısı üretimi amacı ile her türlü yenilenebilir enerji faaliyetleri uygundur. (hidroelektrik hariç) Fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri, Konsantre güneş enerjisi sistemleri, Rüzgar enerji sistemleri, Jeotermal-Biyokütle, Mikrokojenerasyon 5 MW kapasiteye kadar olan yenilenebilir enerji yatırımları (mikro-kojenerasyon yatırımları için 100 kWe’ ye kadar) desteklenecektir. Eğer yatırım yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretilmesini hedefliyor ise, ulusal şebekeye bağlanılması zorunludur. Başvuru sahibi, başvuru paketi ile birlikte, şebekeye bağlantının mevcut olduğunu tasdik eden ve yetkili kurum tarafından verilen (elektrik dağıtım şirketleri, organize sanayi bölgeleri, Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi vb.)bir Doküman/ sertifika (Bağlantı Anlaşması) sunacaktır. Başvuru sahibi nihai ödeme talebi paketi ile birlikte ilgili makamlar tarafından verilen geçici kabul tutanağını sunacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.