DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
AK PARTİ İLÇE TEŞKİLATINDAN KIZILAYA KAN BAĞIŞI DESTEĞİ

AK PARTİ İLÇE TEŞKİLATINDAN KIZILAYA KAN BAĞIŞI DESTEĞİ

ABONE OL
15 Şubat 2022 15:29
AK PARTİ İLÇE TEŞKİLATINDAN KIZILAYA KAN BAĞIŞI DESTEĞİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK PARTİ İlçe Başkanı Aysel DEMİR önderliğinde İlçemiz Cumhuriyet Meydanındaki  Mobil ,Kızılay Kan Bağış Tırına ziyaret gerçekleştiren AK PARTİ Teşkilatı, kan bağışında bulundu.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Kan muadili olmayan belki de tek sıvı. Bu yüzden kan bağışlamak, hayat kurtarmak ile eş değer. Ayrıca kan bağışlayarak sağlığınıza fayda da sağlamanız mümkün.

Ülkemizde kan bağışı ile ilgilenen kurumlar; Sağlık Bakanlığı, Kızılay, SGK ve üniversite hastanelerine bağlı kan merkezi istasyonlarıdır. Kızılay ise ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 82’sini tek başına karşılamaktadır.

Düzenli kan bağışı sayesinde (kaza sonrası ve bazı hastalıkların tedavisinde ihtiyaç duyulan kan) can kayıpları azalabilir. Türkiye’deki yıllık kan bağışın yüzde 35’i askerlerden elde edilir.

Vücudumuz çok karışık olmasının yanında bir o kadar da sistematik çalışır. Bir kan eksikliği olduğunda da yeni kan üretimine başlar. Kan verdikçe kan hücreleri yenilenir, gençleşirsiniz. Kemik iliğiniz yağlanmasını önler. Kalp krizi riski yüzde %90 azalır. Kandaki yağlanma oranı düşer, baş ağrınız, stresli ruh hâliniz, tansiyonunuz gider. Kolesterol ve şeker düzeyleriniz dengede kalır. Her kan verdiğinizde tarama testi yapılır. Böylece HIV, Hepatit B, Hepatit C ve frengi taramasından da geçmiş olursunuz. Ve elbette hiç tanımadığınız insanlara hayat vererek kazandığınız o mutluluk duygusu…

Kan vermeden on iki saat evvel alkol alınmadığı müddetçe; elli kilo ve üzeri, 18 – 65 yaş arası, hemoglobin ölçümü normal olan herkes kan bağışında bulunabilir.

Erkekler doksan günde bir yılda dört defa, kadınlar ise yüz yirmi günde bir yani üç defa kan bağışlayabilir iken; uyuşturucu bağımlıları, kalp krizi geçirenler, bulaşıcı hastalığı olanlar, nabzı çok düşük ve yüksek olanlar, kanı pıhtılaşanlar, aşırı alkol tüketiminden organ ve doku nakli olanlar, grip olanlar, kanı etkileyici ilaç kullananlar, vücut sıcaklığı 37.5 üzeri olanlar kan bağışında bulunamazlar.

Kan verme işlemi sonrası hemen ayağa kalkmamak, on dakika dinlenmek, kan verdiğiniz kolunuz ile ağır taşımamak, meyve suyu ve suyu ilk dört saat bol tüketmek, bedeni yoracak spor aktivitelerinden kaçınmak ve saunaya girmemek gibi şeylere dikkat edilmelidir.

Kanlar ihtiyaç sahiplerine ulaştığında üzerlerinde bulunan barkod numarası ile telefonunuza kanın kim tarafından kullanıldığını bildiren bir teşekkür kısa mesajı gelmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.