DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
NEDEN KANOLA EKMELİSİNİZ?

NEDEN KANOLA EKMELİSİNİZ?

ABONE OL
16 Şubat 2022 11:23
NEDEN KANOLA EKMELİSİNİZ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ÇİFTÇİLERE KANOLA BİTKİSİ ANLATILDI

Polatlı Ziraat Odasında gerçekleştirilen toplantı ile Polatlı çiftçisine kanola bitkisinin özellikleri ve yetiştirilme şekilleri anlatıldı.

Kanola ekmenin çiftçiye ve toprağa faydaları ne? Yüksek verimli Kanola’nın yağı ne kadar değerli? Ne kadar su istiyor? Sapı neredeyse 350 liralık gübreye değer Kanola’nın tüm avantajları haberimizde…

DB Tarımsal Enerji Tarımsal Projeler Yöneticisi Nezih Suyaran tarafından sunum yapılan toplantıya Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu ve çiftçiler katıldı. Polatlı çiftçisine kanola bitkisi ekilmesi tavsiyesinde bulunan Nezih Suyaran, dünyada en değerli yağlardan biri olduğunu ifade etti. Kanola bitkisinin yetişme koşullarından da bahseden Suyaran İç Anadolu Bölgesinde ortalama 430 kilogram verim alındığını aktardı ve Polatlı topraklarında bahar yağmurları gerçekleşirse 580 kilogramlara kadar verim alınabileceğini kaydetti.

KÖSEOĞLU: SUYU HANGİ BİTKİ AZ İSTER DÜŞÜNCESİYLE KANOLA FİKRİNİ ORTAYA KOYDUK

Toplantının başında konuşma gerçekleştiren Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, “Öncelikle Allah’ımıza bizlere vermiş olduğu bol bol nimetler karşısında şükrederek çiftçilerimize de bu nimetlerin yetiştirmesine vesile olduğu için tüm zorluklara rağmen çalışıp, üretip bizleri doyurdukları için teşekkür ediyorum. Tarım insanlık için çok önemli bir sektör olsa da çok sorunlu ve stresli bir sektör. Doğa koşullarının etkisi, haşarat ve hastalıkların çoğalması, arzın ve talebin dengede tutulamaması gibi birçok sorunla çiftçimiz uğraşmak zorunda kalıyor. Yaklaşık 10 yıldır Polatlı’mızda tarımsal su problemi yaşıyoruz. 3 yıl önce suyu hangi bitki az ister düşüncesiyle kanola fikrini ortaya koyduk. Sağ olsun Nezih ağabey ile 3 yıl önce burada bir toplantı yaptık kanolayı sizlere tanıttık. İlk yıl 3 bin dönümlerle başladık ama şimdi çok şükür 50 bin dekarlara çıktık. Soğana da alternatif bir bitki olsun istedik ve soğanın da yerini tutacak inşallah tutmaya da başladı. Tekrar Nezih ağabeyin yüksek fikirlerinden yararlanmak için bu toplantıyı düzenledik. İnşallah kanola bu sene sizler için daha karlı olacak. Bunu en iyi şekilde nasıl yaparız diye Nezih beyin fikirlerini almak için buraya çağırdık. Toplantının hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

SUYARAN: 10 YIL SONRA YEŞİL AKSAMI BÜYÜK ÜRÜN ÜRETEN ÇİFTÇİLERİN HEPSİ DESTEK ALACAK

DB Tarımsal Enerji Tarımsal Projeler Yöneticisi Nezih Suyaran kanola ile ilgili anlatımında şu ifadelere yer verdi; “Kanolayı biz ilk başta 1991 yılında 10-15 dekarla Tekirdağ’da denedik. Ardından 1996’da 15 arkadaş ekmeye başladık 700-800 dekar. Şu anda Trakya’da 400 bin dekara geldi. Ondan sonra Konya’ya aktardık. İç Ege, Eskişehir derken 3 yıl önce buraya geldik. Yağlı tohum ihtiyacı arttı. Dünya çok farklı bir yere gidiyor. Dünya çevreci, temiz enerjiye doğru gidiyor. En büyük temiz enerji kaynağı da yağlı tohum. Pamuk yağı, soya yağı, Ayçiçek yağı bunların hepsi değerli. Eskiden 700-800 dolar olan yağ fiyatları bugün bin 400 dolarlarda. Paris iklim değişikliği anlaşmasına Türkiye’de imzayı attı. Bu imzayla herkes ne kadar az karbon izi bırakırsa yani havayı ne kadar az kirletirse o kadar gelir kazanacak. 10 yıl sonra yeşil aksamı büyük ürün üreten çiftçilerin hepsi destek alacak. Çünkü biz karbondioksiti havadan emiyoruz.”

KANOLA ŞU ANDA EN PAHALI YAĞ

“Kanolayı getirip üretirken başta 200-250 kilo verim almıştık. Ardından yükselte yükselte sulamalı da ortalama 500 kilo, tek tarla bazında 600 kilolara kadar ulaştık. Allah ne verdiyse 500-550 mm yağışla her zaman için 300 kilo alabiliyorsunuz. Yağlar 800 dolar olurken şu anda kanola yağı 1680 dolar. En pahalı yağ oldu şu anda bir numara. Ay çiçeği şu anda en düşük yağ. Kanola yağı hem yok hem de temiz enerjiye gidiyor. Kanola yağı iyi çünkü ısıya en dayanıklı yağ. Şu anda bütün kızartmacılar kanola yağı kullanırlar. Çünkü 2-3 kere kullanabiliyorlar yağ bozulmadan. Kızartmaya iyi gelen makineye, motora da iyi geliyor. Motarlarda 232 dereceye kadar yanmıyor. Çok kaliteli bir yağ. O yüzden dünyada ekimi artıyor. Dünyada üretimi en çok üretilen yağ kanoladır. 80 milyon ton üretim var ve şu anda yetmiyor. Bütün Avrupa kanola ekiyor. Çünkü kışlık bitki. Bütün kış boyunca yağışı alıyor ondan sonra iyi verim veriyor ve iyi para kazanıyorlar. Burada en önemlisi çiftçi para kazanıyor.”

580 KİLOLARA KADAR BU TOPRAK ŞARTLARINDA VERİM ALABİLİRSİNİZ

“Çoğu yerde sulamasız ekiliyor. Dünya ortalamasında 220-230 kilo verim alınıyor. 1997’den bu güne kadar Türkiye ortalaması 322 kilo. Eğer sulamalı yaparsanız iyi bir çiftçi ve martta nisanda biraz yağmur düşerse 580 kilolara kadar bu toprak şartlarında verim alabilirsiniz. İç Anadolu bölgesinin ortalaması tam 430 kilodur. Bunlar resmi rakamlardır. Herkesin birinci hedefi 430 kilo almak olmalı. Çünkü ortalama alınmış. Bugün yurt dışından kanola getirmeye çalışsanız 845 dolar. Bu fiyat Türkiye’de iyi bir para. 715 dolarlık Ayçiçek yağı bile getiremiyorlar şu anda ham yağ ürettiriyorlar bin 400 dolara. Hatta geçen günlerde ofis yağ ithal etti bin 410 dolara. Şu anda hiç bir şeyin ticareti Türk Lirası ile yapılmıyor. Yağ alımı da yaptığım için biliyorum her şey dolarla.”

SIVI KÜKÜRT KANOLANIN BAŞ İLAÇLARINDAN BİRİDİR

“Bizim hedefimiz kuruda 300-350 kilo, suluda da 400-450 kilo alırsak başarılıyız demektir. Yağ oranı yüzde 50’ye kadar gördüm. Kurak şartlarda iyi beslenmemiş bir bitkide  yüzde 35’ide gördük. Protein 24’e kadar var. Küspesi de çok değerli. Soyadan sonra en değerli küspe kanola küspesidir. Toprağın Ph’ını hep ortalarda tutmamız lazım. Yani 6,5-7 tutacağız 7,5’in üzerine çıkarmayacağız. Eğer 6,5’in altındaysa mutlaka kireç atacağız. Ph yüksekse amonyum sülfat kullanacağız. Azotlu gübrelerde bunlara dikkat edeceğiz. Sıvı kükürt kullanacağız. Sıvı kükürt kanolanın baş ilaçlarından biridir. Türkiye’de en fazla margarinde kullanılıyor. Sapı neredeyse 350 liralık gübreye değer.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.