DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
ERTELEME BEKLEYEN ÇİFTÇİ, FAİZİN PENÇESİNE DÜŞTÜ

ERTELEME BEKLEYEN ÇİFTÇİ, FAİZİN PENÇESİNE DÜŞTÜ

ABONE OL
11 Ağustos 2021 17:09
ERTELEME BEKLEYEN ÇİFTÇİ, FAİZİN PENÇESİNE DÜŞTÜ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son yıllarda hem girdi fiyatlarında artış hem de iklim değişikliğinden kaynaklı birçok sorunla boğuşan çiftçiler, borçlarının ertelenmesini beklerken faiz şoku yaşadı.

Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, 4 Haziran tarihinden bu yana borçlarının ertelenmesini bekleyen çiftçilerin, bürokrasi yönetmeliği hazırlayıp kredi kurumlarına gönderememesi nedeniyle faizle karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

“KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ CİDDİ CİDDİ HİSSETMEYE BAŞLADIK”

Başkan Köseoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Öncelikle, Ülkemizde  yaşanan orman yangınlarında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’ımdan rahmet, zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. İklim konusunun son dönemlerde sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada gündemin ilk sıralarında yer alıyor. Özellikle sanayi devrimi sonrasında iklim değişikliği ve küresel ısınma her geçen yıl etkisini daha çok hissettirmeye başladı. Sanayi devriminden sonra yaklaşık 170 yılda dünyanın ortalama sıcaklığı yaklaşık 1,5 derece artmış. Son 10 yıl tüm zamanların en sıcak dönemi olmuş. 2020 yılı da sıcaklık rekorlarının yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçti. Önümüzdeki yıllarda maalesef, sıcaklık artışında yeni rekorlar bekleniyor. Kısacası, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini ciddi ciddi hissetmeye başladık.”

“KURAK BİR YIL GEÇİRDİK”

“İç Anadolu bölgesinde ortalama sıcaklıklar; Eskişehir, Ankara, Kırıkkale Akşehir, Polatlı, Çiçekdağı, Kulu, Kaman çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiş, İç Anadolu Bölgesinin şubat ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 0.1 °C iken, 2021 Şubat ayı 2.6 °C olarak gerçekleşmiştir. Sıcaklık artışına paralel olarak kurak bir yıl geçirdik.  SAKARYA ve PORSUK CAYI nisan ayının başlarında kesildi, ülkemizin büyük bir bölümünde etkili olan kuraklık bir çok nehrin, çayın, göllerin kurumasına neden olmuştur. Aydın ovasını sulayan büyük menderes nehri bile kesilmiştir.”

“BUĞDAYDA ORTALAMA %55-60 VERİM KAYBI YAŞADIK”

“Polatlı’mıza 2021 yılı tarımsal dönemde 276 mm yağış aldık ve buğdayda ortalama %55-60 verim kaybı yaşadık. Yukarıda da söylediğim gibi son on yılda iklimsel olarak çok olumsuz yıllar geçirdik, mevsimler bile bir ay ileriye kaydı.  Mayısta yağması gereken yağmur haziranda yağmaya başladı. 23 nisanda olması gereken don 23 mayısta olmaya başladı. Çiftçimizin doğa olaylarına karşı yapacağı hiçbir şey yok. Bir taraftan afetler bir taraftan girdi maliyetlerinin artması çiftçimizi sıkıntıya sokmuştur.”

“ÖNÜMÜZDEKİ SENENİN ÜRETİMİNDE DE DÜŞÜŞLERE NEDEN OLACAK”

“2020 ocak ayından bugüne kadar D.A.P gübresinde %129, ÜRE gübresinde %150, yemde %91, Mazotta %16’lık bir artış söz konusu. Girdilerde iyileştirme olmazsa veya desteklenmezse önümüzdeki senenin üretiminde de düşüşlere neden olacak. Çiftçimiz gübre atmadan ekim yapacak veya az atarak ekiliş yapacak, doğal olarak bu da verimi etkileyecek.”

“KREDİ KURUMLARI ÇİFTÇİLERİMİZİ SIKIŞTIRIYOR”

“04.06.2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız kuraklıktan zarar gören çiftçilerin borçlarının erteleneceğini ve dönüme yüz liraya kadar destek verileceğini açıkladı. İki ay geçmesine rağmen bürokrasi yönetmeliği hazırlayıp kredi kurumlarına gönderemedi. Kredi kurumları çiftçilerimizi sıkıştırıyor ödeyemeyen çiftçilerin borçları cari faize geçiyor.”

“232.950 ÇİFTÇİ TARIMI BIRAKTI”

“Polatlı’mızda 2007 yılı tarımsal dönemde 268 mm yağış aldık kurak bir dönem geçirdik, 2008 yılında ülkemizde çiftçilik yapan 232.950 çiftçi tarımı bıraktı. Geçmişte yaşadığımız bu olumsuzlukları yaşamamak için, çiftçimizi rahatlatacak uygulamaların bir an önce devreye konulması gerekmektedir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.