DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
BÖYLE UYGULAMA OLUR MU?

BÖYLE UYGULAMA OLUR MU?

ABONE OL
17 Eylül 2021 10:53
BÖYLE UYGULAMA OLUR MU?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuraklıktan zarar gören çiftçilere verilecek yüz liraya kadar destekten sadece kuru araziler yararlanıyor. Nisan ayından bu yana kuraklıkla boğuşan Polatlı çiftçilerinden ÇKS’de tarlası için sulu arazi yazanlar kuraklıktan etkilenmesine rağmen destek alamıyor.

Bilindiği gibi ilçemizde tarımsal sulama yapılan Sakarya Nehri ve Porsuk çayı Nisan ayının ilk haftasında kurumaya başladı ve halen akmıyor. Her yıl üretim yapabilmek için pek çok sorunla boğuşan Polatlı çiftçisi, kuraklıktan da oldukça etkilendi. Bu kapsamda çiftçilerin yarasında bir nebze de olsa merhem olacak destek müjdesi geldi. Kuraklık nedeniyle yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere destekleme ödemesi yapılacağı açıklandı. Fakat destekten sadece kuru arazilerin yararlandığı, ÇKS’de kayıtlı tarım arazisinin sulu olarak kayıtlarda yer alması nedeniyle, Nisan ayından bu yana kuraklıkla boğuşan çiftçilerin destek alamadıkları ortaya çıktı. Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu ve Polatlı Muhtarlar Derneği Başkanı Adem Köse, geçtiğimiz günlerde Sakarya Zaferi Kutlama etkinlikleri kapsamında Duatepe’ye gelen Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bu ve diğer sorunları yazılı olarak ilettiler. Çiftçi şimdi hükümet yetkililerinden gelecek çözüm haberini bekliyor.

“SOĞAN FİYATI, MALİYETİ BİLE KARŞILAMIYOR”

Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu ve Polatlı Muhtarlar Derneği Başkanı Adem Köse, geçtiğimiz günlerde Sakarya Zaferi Kutlama etkinlikleri kapsamında Duatepe’ye gelen Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ayrıca şu sorunları da ilettiler:

“Soğan üreticisi zor durumda dekardan dört ton aldığında kilogram maliyeti bir lira olan soğan elli kuruşa satılıyor maliyetini bile karşılamıyor, ihracatın artırılması için ihracatı teşvik pirimi verilerek piyasanın canlandırılması gerekmektedir.”

“ELEKTRİK FİYATLARI ÇOK YÜKSEK ÇİFTÇİMİZ ÖDEYEMEZ DURUMA GELDİ”

“Tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatları çok yüksek çiftçimiz ödeyemez duruma geldi tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedelinin düşürülmesi çiftçimizi rahatlatacak ve üretimin yükselmesine neden olacaktır.”

“KURAKLIKTAN ETKİLENEN ÇİFTÇİLERİN BORÇLARINI YÜKSEK FAİZDEN ERTELİYORLAR”

“Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri kuraklıktan etkilenen çiftçilerin borçlarını yüksek faizden erteliyor, çiftçimiz bunun altından kalkamaz. Bu borçların uzun vadeye yayılarak faizlerin silinmesi hem çiftçimizi rahatlatacak hem de kredi kurumları alacaklarını tahsil edecektir.”

“ÇİFTÇİMİZ MAHSULLERİNİ SULAYAMADI, ÇOK BÜYÜK BİR VERİM KAYBI YAŞADI”

“Kuraklıktan zarar gören çiftçilere verilecek yüz liraya kadar destekten sadece kuru araziler yararlanıyor. Polatlı’mızdan geçen Sakarya ve porsuk çayı nisan ayının ilk haftası kesildi halen akmıyor. Kuraklıktan dolayı yer altı sularının da azalmasından dolayı çiftçimiz mahsullerini sulayamadı, çok büyük bir verim kaybı yaşadı ama ÇKS’sinde sulu yazdığı için desteklemeden yararlanamıyor. ÇKS’sinde sulu yazan çiftçilerin de kuraklık desteğinden yararlanması gerekmektedir.”

“POLATLI’NIN PANCAR ÜRETİMİ YÜZ BİN TON DÜŞTÜ”

“2021 pancar hasadı başlamasına rağmen fiyatı açıklanmadı. Çiftçimizi tatmin edecek olan en az 45 kuruş açıklanması pancar ekimini cazip hale getirecektir. 2021 yılında Polatlı’nın pancar üretimi yüz bin ton düştü. Fiyatı az gören çiftçi pancar tarımını bıraktı.”

“ACİLEN GÜBRE FİYATLARININ DÜŞÜRÜLMESİ VEYA DESTEKLERİN ARTIRILMASI GEREK”

“Gübre, tohum, mazot ve tarımsal ilaç girdilerinin aşırı derecede yükselmesi tarımımızı olumsuz yönde etkileyecek, çiftçimiz gübre atmadan veya az atarak ekim yapacak, bu da verimi düşürecek. Acilen gübre fiyatlarının düşürülmesi veya desteklerin artırılması gerekmektedir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.