DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
BAŞKAN AVCI’DAN SALTANATIN KALDIRILMASI VE HARF İNKILABI MESAJI

BAŞKAN AVCI’DAN SALTANATIN KALDIRILMASI VE HARF İNKILABI MESAJI

ABONE OL
1 Kasım 2021 16:42
BAŞKAN AVCI’DAN SALTANATIN KALDIRILMASI VE HARF İNKILABI MESAJI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, Saltanatın kaldırılmasının 99.yıl dönümü ve Harf İnkılabı’nın 93. Yıldönümü dolayısı ile mesaj yayımladı.

Başkan Avcı, şunları söyledi:

Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, bundan 99 yıl önce saltanatın kaldırılarak, kula kulluk döneminin sona erdiğini ve egemenliğin saraydan alınıp millete verildiğini söyledi. CHP Polatlı İlçe Başkanı, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve milletin temsilcisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Parti olarak  99 yıl önceki kazanımları kaybetmemek için mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi. “DEMOKRASİ MÜCADELESİNİN EN ÖNEMLİ KİLOMETRE TAŞIDIR” 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılarak egemenliğin saraydan alınıp millete verildiğini belirten Başkan Avcı, “Saltanatın kaldırılması demokrasi mücadelesinin en önemli kilometre taşlarından birisidir. Cumhuriyet’in ilanı da bu büyük devrimi taçlandırmıştır” dedi.

Türkiye’de demokrasinin vazgeçilmezliği ve Cumhuriyet’in faziletinin son dönemlerde kendini her zamankinden daha fazla hissettirdiğini belirten Avcı, “Birlikte hukuku ve parlamenter rejimi yeniden etkin kılmak zorundayız. Son yıllarda maalesef saltanat anlayışının belirtilerinin devam ettiğini görmekteyiz. CHP olarak 99 yıl önce kazanılan hakları korumak ve demokrasimizi daha da ileriye taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Saltanatın kaldırılması, Cumhuriyetin ilanı ve ardından hilafetin kaldırılması Türk Milletine tarihte yeni bir dönem açmıştır. Yeni Türkiye Cumhuriyeti´nin temelleri Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından atılmıştır. Saltanatın kaldırılması, karanlık bir devri sonlandıran en önemli hamledir. Bu hamle, egemenliğin millete ait olduğunun ve Anadolu halklarının tüm kültür ve inançlarıyla bu toprakların asıl sahipleri olduğunun resmi olarak kabul edilmesidir” dedi. “BU ADIMI ATAN DEVRİMCİ CESARETİ KUTLUYORUZ” Avcı açıklamasında, “İçerisinden geçtiğimiz korku imparatorluğu ve karanlık günlerden çıkış yolu olarak milletin iradesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi´ni sorunlarımızın çözümü için tek adres olarak görüyoruz. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin ve çağdaş Türkiye´nin kurucusu Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ü ve dava arkadaşlarını saygıyla ve özlemle anıyoruz. Bu adımı atan devrimci cesareti kutluyoruz” dedi.

CHP POLATLI İLÇE TEŞKİLATI TÜRK HARF İNKILABI’NIN  YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI.

CHP Polatlı ilçe başkanı Bilal Haşim Avcı “Dilimizi, esasına uygun olarak yazıya dökebiliyorsak, kuşkusuz ki bu harf devriminin kazanımıdır. Savaşlardan çıkmış ülkemizde, okur-yazar sayısının artmasına, bilim, teknoloji ve kültürel gelişmeleri takip edip çağ atlayabilmemize vesile olan Türk Harf İnkılabı’nın 93. yıldönümü kutluyor, Çağdaş Türk toplumunun yaratılması noktasında önemli bir misyon üstlenen Büyük Devrimci Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

  Türk Harf İnkılabı’nın 93. Yıldönümü ile ilgili  ilişkin açıklama yapan CHP Polatlı ilçe başkanı Bilal Haşim Avcı “ 01 Kasım 1928 tarihli 1353 sayılı “Yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında kanun” ile yeni alfabe uygulanmaya başlandı. Gerçekleşen Harf İnkılabı çağdaş Türkiye Halkının okuma yazma oranında önemli bir artış yaşanırken, Dünya ile bağlantıları güçlenmiştir. Türkçe’nin karakteristik yapısına uygun Latin alfabesi ile okuma ve yazma kolaylaştırılmıştır. Atatürk, Harf İnkılâbını, sadece kolay okuyup yazma için bir yazı tekniği meselesi olarak ele almamıştır. Lâtin alfabesinden alınan yeni Türk harfleri, batı uygarlığına katılma işini de kolaylaştırmıştır bu sayede bundan sonra yürüteceğimiz ilişkilerimizde Batı medeniyeti ile uyum sağlamada büyük faydalar sağlamıştır. Harf İnkılâbı aynı zamanda, dilde reform yolunu açmak isteyenlere bir başlangıç, bir dayanak olmuş ve onlara güç kazandırmıştır. Böylece dilde sadeleştirme, Türkçeleştirme akımına hız verilebilmiştir.

Harf İnkılâbı, kolay okuyup yazma olanağı sağlamasının yanında okuma alışkanlığını da artırmış ve yaygınlaşmasına zemin hazırlamıştır. Aslında harf İnkılâbının en önemli yönü, yeni başlayacak olan Kültür İnkılâbının temel yapısını oluşturması ve de Türk Kültürünün gelişmesine imkân vermiş olmasıdır. Dilimizi, esasına uygun olarak yazıya dökebiliyorsak, kuşkusuz ki bu harf devriminin kazanımıdır. Savaşlardan çıkmış ülkemizde, okur-yazar sayısının artmasına, bilim, teknoloji ve kültürel gelişmeleri takip edip çağ atlayabilmemize vesile olan Türk Harf İnkılabı’nın 93. yıldönümü kutluyor, Çağdaş Türk toplumunun yaratılması noktasında önemli bir misyon üstlenen Büyük Devrimci Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.