DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
BAŞKAN DEMİR’DEN KALYON PV ZİYARETİ

BAŞKAN DEMİR’DEN KALYON PV ZİYARETİ

ABONE OL
17 Kasım 2021 13:13
BAŞKAN DEMİR’DEN KALYON PV ZİYARETİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI AYSEL DEMİR Başkent OSB’de kurulu bulunan Kalyon pv’yi ziyaret etti.

Ziyarete ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Başkent OSB’de kurulu bulunan Kalyon PV yenilenebilir enerji kaynakları noktasında dünyada Çin Halk Cumhuriyetinden sonra ikinci sırada üretim yapan fabrikamız konumundadır.

İstihdam olarak da hem Ankara’mıza hem de İlçemiz Polatlı’ya çok büyük katkılar sunmakta olup iki bine yakın çalışanı ile hizmet vermektedir.

Kalyon Enerji, Türkiye ve dünyada her yıl istikrarla artan nüfus ile birlikte gelecek kuşakların artmakta olan enerji ihtiyacını öncelikli olarak temiz ve yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasına katkı sağlamak vizyonuyla, Kalyon Holding’in enerji yatırımlarına yönelmesi sonucu kuruldu. Bu doğrultuda temiz ve yenilenebilir kaynaklardan Türkiye’nin tüm enerji ihtiyacını karşılayabilecek şekilde erişilebilir kılmak için AR-GE ve inovasyon çalışmalarına ağırlık veren şirket, enerji sektöründeki yatırımlarını Güneş (GES), Hidroelektrik (HES) ve Rüzgar (RES) enerjisi üzerinde yoğunlaştırmıştır.”

Kalyon PV Güneş Teknolojileri Fabrikası

Güneş enerjisi alanında sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı Fotovoltaik Panel Fabrikası ve Güneş Enerjisi Santrali yatırımlarına imza atan şirketin ilk yatırımı olan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın temeli 2017’de atıldı ve fabrika 19 Ağustos 2020 tarihinde üretime geçti.

Entegre fabrika, toplamda 4 fabrikadan ve bir Ar-Ge merkezinden oluşuyor. Ingot, wafer, hücre ve modül fabrikalarında 1.2 MW kapasite ile vardiyalı olarak devamlı üretim sağlanıyor.

Güneş paneli üretiminin AR-GE dahil tüm aşamalarını entegre şekilde tek çatı altında toplayan fabrika bu özelliği ile dünyada tek fabrika olma özelliğine sahip. Kalyon PV Güneş Teknolojileri Fabrikasında, dünyada çok az ülkede yapılabilen ve güneş paneli üretiminin ilk aşamasını oluşturan Ingot üretimi yapılıyor. 72 ingot fırınında ergime ve büyütme işlemlerine tabi tutulan ingotlar, daha sonrasında sırasıyla wafer, hücre ve panel fabrikalarında kullanılıyor.

Ingot, wafer, hücre ve modül üretiminin tamamını yüzde 75’in üzerinde yerlilik oranıyla yapıldığı fabrikada mevcutta 500 MW olan üretim kapasitesinin 2021 yılının son çeyreğinde 1200 MW’a çıktı. Bu kapasite artışıyla birlikte de şirket 1400 kişilik personel sayısını 2100’e çıkardı.

100’ün üzerinde araştırmacının görev aldığı, 2.500 m² kapalı alan ve 5.000 m² açık alan test istasyonuna sahip AR-GE Merkezinde ise, üniversite – sektör iş birliği kapsamında Hasan Kalyoncu Üniversitesi, ODTÜ Güneş Araştırmaları Merkezi ve TÜBİTAK gibi saygın kuruluşlar ile ortak projeler yürütülüyor.

400 milyon dolar yatırım ile üretime başlayan fabrikada üretilen güneş panelleri ilk aşamada 1 milyar dolar yatırım ile hayata geçirilen Dünya’nın en büyük güneş enerji santrallerinden biri olan Konya’daki Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde kullanılıyor. Fabrikanın kapasite artışı ile birlikte üretmeye başladığı paneller ise yurtdışına ihraç edilirken, aynı zamanda Türkiye’nin Pazar taleplerini karşılıyor.G1 model, iki yüzlü güneş panelleri modeli ile Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde faaliyet gösteren Kalyon PV Güneş Teknolojileri Fabrikası, kapasite artışı ile hayata geçirdiği M10 model ürünlerini ise ihraç ediyor.

Fabrikada aynı zamanda, transparan modül, black modül, 60 hücreli çatı tipi modül, backsheet (arkayüz) modül gibi hem tüketici ihtiyaçlarına göre şekil alabilen hem de piyasa taleplerini karşılayacak farklı güneş paneli tipleri de üretiliyor.

Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali

Toplamda 20 milyon metrekare, diğer bir ifadeyle yaklaşık 2.600 futbol sahası genişliğinde bir alan üzerine kurulmakta olan Kalyon Karapınar GES, tamamlandığında 1348 Megavat DC kurulu gücü ve yıllık 2 milyar 600 kilovatsaat üretimi ile dünyanın en büyük güneş enerjisi santrallerinden birisi olacak. Hem fabrika hem de santral bir arada değerlendirildiğinde güneş enerjisi alanında şirketin toplam 1,4 milyar dolarlık bir yatırımı bulunuyor.

Türkiye’nin güneş enerjisi alanına yapılan en büyük ve en kapsamlı yatırımı olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde merkezinde olacak SCADA yönetim merkezinin hem çok işlevsel hem de sembol olması amaçlanıyor. SCADA Merkezinin mimari özellikleri ile sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerji ve teknoloji yaklaşımını yansıtacak bir tasarıma sahip olması hedefi doğrultusunda bir mimari yarışma düzenlenerek sonuçlandırıldı. Bilim insanlarının buluştuğu, konferansların düzenlendiği, bilimsel oturumların yapıldığı ve öğrencilerin bir araya gelip enerji alanındaki teknolojik gelişmeleri takip edebileceği merkezin mühendislik süreçleri tüm hızıyla devam etmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.