DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
Kadına Şiddete Karşı Burdayım!

Kadına Şiddete Karşı Burdayım!

ABONE OL
25 Kasım 2021 18:56
Kadına Şiddete Karşı Burdayım!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Polatlı Belediye Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ Basın Açıklaması

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1999 yılında, 25 Kasım’ı “Kadına yönelik Şiddetin Ortadan kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” ilan etmiştir. Bu çerçevede, her  25 Kasım da tüm ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor, kadına yönelik şiddet konusunun gündeme gelmesi, tartışılması ve farkındalık  yaratılması sağlanmaya çalışılıyor.

 Dünya Sağlık Örgütü, kadına yönelik şiddeti “Cinsiyete dayanan, kadını inciten ona zarar veren, fiziksel, cinsel, ruhsal hasarlarla sonuçlanması, toplum içinde veya özel yaşamında ona baskı uygulanması ve özgürlüklerinin, keyfi olarak kısıtlanmasına neden olan her türlü davranış” şeklinde tanımlamıştır. Bu tanıma daha sonra ekonomik ihtiyaçlardan yoksun bırakarak uygulanan ekonomik şiddette dahil edilmiştir.

Günümüze kadına yönelik şiddet dünyanın birçok yerinde farklı din, dil, sınıf, ırk yada etnik kökene sahip kadınların yaşadıkları ortak bir sorundur. Dünya da her yaşta, her eğitim düzeyinde ve her gelir grubunda bulunan kadınların şiddete maruz kaldığı bilinmektedir.

 Türkiye de kadına yönelik şiddet kavramı 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin önlenmesine dair Kanun’da, tanımlanmıştır.

Bu Kanun’a göre kadına yönelik şiddet kadınlara sadece kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayırımcılık ile kadınların insan haklarını ihlale yol açan ve şiddet olarak tanımlanan her türlü tutum ve davranıştır. Anayasamızın 17. maddesinde ise “İnsanların haysiyetleri ile bağdaşmayan muamelelere tabi tutulamayacağı” belirtilmiştir.

Çağımızın en ciddi problemlerinden biri olan kadına yönelik şiddet gün geçtikçe daha da yaygınlaşmaktadır. Kadına Yönelik Şiddetin önüne geçebilmek için hükümetlerin, yaptırımları olan yasalar çıkartmaları, bunların uygulanmalarının sağlanması hayati önem taşımaktadır.

Türkiye’de hayatının bir döneminde eşinden, erkek arkadaşından veya yakın akrabasından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların yüzdesi OECD verilerine göre % 38 olarak tespit edilmiş olup ülkemiz 129 ülke arasında 26. sırada yer almıştır. 2008-2018 yılları arasında 2714 kadın erkekler tarafından öldürülmüştür. 2021 yılının Eylül ayında ise 26 kadının öldürüldüğü kayıtlara geçmiştir.

45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanan “İstanbul Sözleşmesi” 2014 yılında Türkiye tarafından imzalanmış ancak Mart 2021 yılında feshedilmiştir.

Kadınların can güvenliği  mekan ile değil, toplumsal duyarlılık ve şiddete karşı hassasiyet ile mümkündür. 2020 yılının ilk 6 ayında cinayet kurbanı olan kadınların % 66′ sı evlerinde katledilmiştir.

Kadına yönelik şiddet kadınların cinsiyetleri nedeni ile maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren her türlü eylem yada bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır. Doğacak kız çocuğunu cinsiyeti nedeni ile aile içinde iyi karşılanmama, okula göndermeme, aile içinde veya dışında fiziksel, cinsel saldırılara maruz bırakma, zorla evlendirme, kadını erkek çocuk doğurmadığı için aşağılama, evlilik içi tecavüz, namus cinayetleri çalışma yaşamına girmenin engellenmesi, düşük ücretle çalıştırılması, erkeklere kıyasla alt pozisyonlarda çalıştırma ev içi emeklerinin göz ardı edilmesi günümüzde kadının karşılaştığı ayırımcılık ve şiddettir.

Günümüzde Kadınlar;

– Kadına yönelik fiziksel şiddet

– Kadına yönelik psikolojik (sözel) şiddet

– Kadına yönelik cinsel şiddet

– Kadına yönelik ekonomik şiddet

– Çocuğa yönelik şiddet

– Dijital şiddet

Tüm bu şiddet biçimleri dışında kadın ticareti ve zorla fuhuş gibi pek çok kadına yönelik şiddet biçimi genellikle organize suç şebekeleri tarafından işlenmektedir.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin önlenmesi hakkındaki kanun biz kadınları koruyan bir kalkandır. Bu kanun kapsamında;

– Sığınma evi talep edebiliriz.

– Geçici koruma altına alınmayı talep edebiliriz.

– Evden uzaklaştırma talep edebiliriz.

– Adresimizin gizlenmesini talep edebiliriz.

– Şiddet uygulayanın varsa silahının polise teslim edilmesini isteyebiliriz.

– Geçici velayet ve tedbir nafakası isteyebiliriz.

– Geçici maddi yardım talep edebiliriz.

– Herhangi bir sağlık güvencemiz yoksa genel sağlık sigortasından faydalanabilirsiniz.

 Bu amaçla Polatlı Belediye Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyeleri olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde “Kadına Şiddete Karşı Burdayım” diyoruz ve Kadına Şiddetin son bulduğu bir toplum istiyoruz.

Polatlı Belediye Meclisi 

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyeleri

Serpil ÖZTÜRK

Canan TÜRKER

Fatma ERTEN

Seda AŞIBOL

Ayla KANDEMİR

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.