DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
<strong>ABB-UN WOMEN-İSVEÇ BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN ‘YEREL EŞİTLİK’ ÇALIŞMALARI TOPLANTISI</strong>
  • Meydan Haber
  • Gündem
  • ABB-UN WOMEN-İSVEÇ BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN ‘YEREL EŞİTLİK’ ÇALIŞMALARI TOPLANTISI

ABB-UN WOMEN-İSVEÇ BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN ‘YEREL EŞİTLİK’ ÇALIŞMALARI TOPLANTISI

ABONE OL
11 Mart 2022 18:06
<strong>ABB-UN WOMEN-İSVEÇ BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN ‘YEREL EŞİTLİK’ ÇALIŞMALARI TOPLANTISI</strong>
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Un Women ve İsveç Büyükelçiliğinin desteğiyle yerel yönetimlerde yapılan çalışmaları paylaşmak, uluslararası ve ulusal iyi örnekleri sunmak, yerel yönetimler arasındaki ilişki ve etkileşimi artırmak amacıyla uluslararası düzeyde “Yerel Eşitlik Çalışmaları Deneyim Paylaşımı Toplantısı”na ev sahipliği yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin (ABB) ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women)  ve İsveç Büyükelçiliği finansal desteğiyle Başkent’te uluslararası düzeyde “Yerel Eşitlik Çalışmaları Deneyim Paylaşımı Toplantısı” gerçekleştirildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yurt dışından 4 ülke, yurt içinden ise 6 Büyükşehir Belediyesinin davet edildiği toplantıya; İsveç Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström, BM Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Kemal Çokakoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Birol Ekici, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve çok sayıda davetli katıldı.

ULUSAL-ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ DEVAM EDECEK

      Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ile Ağustos 2019 tarihinden itibaren iş birliği sürecini hızlandırarak Ankara’da ilk kez “Kadın Kooperatifleri Çalıştayı”nı düzenlediklerini, 25 Kasım ve 8 Mart tarihlerinde de ulusal kampanyaları yürütmeye devam ettiklerini belirten ABB Genel Sekreteri Mustafa Kemal Çokakoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ile 2019’dan bu yana pek çok kampanyayı beraber yürüttük. İlk dijital harita olan ‘Mor Haritam’ uygulaması kazandırıldı. İyi bir uygulama örneği oldu. Yeni projeler geliştirmenin de önemli olacağı kanaatindeyiz. Burada yerel yönetimlerin giderek artan önemi belirginleşmeye başladı. Farkındalık yaratılması için ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Toplantının Ankara’da ve Türkiye’de kadın için yapılacak her desteğe örnek olmasını temenni ediyorum.”

     BM Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktöre Asya Varbanova da toplantının açılış konuşmasında şöyle konuştu:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi ile son birkaç yıldır bir dizi iyi uygulama örneklerini yaygınlaştırmaktayız. İyi uygulama örneklerini masaya yatırmaya da devam edeceğiz. UN Women olarak İsveç Büyükelçiliğine de teşekkür ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda neler yapıldı gelecekte neler yapılması gerekiyor? Tüm bunları ve son derece zor kazanılmış kadın haklarını korumaya ve ilerletmeye devam edeceğiz. Hayatın her alanında kadın erkek eşitsizliği yüz yıllardır devam ediyor. Bir yüz yılımız daha yok… Yerel yönetimler kadınlara en yakın olan ve hayatlarına dokunabilen kurumlar. Kadınların ve çocukların hayatlarını doğrudan etkiliyor. STK’lerle hayatın her alanında bir arada olmamız gerekiyor. Sürdürülebilir bir yarın için kadın erkek eşitliği şart. Umuyoruz ki Türkiye’de önümüzdeki seçimde bir sonraki seçimin sonuçlarında, yerel meclislerde daha fazla kadının temsil edildiğine şahit oluruz. ‘Ben kadınım’ adı verilen bir kampanya başlattık. Bir kadın olmak size ne ifade ediyor bunları bizimle paylaşmanızı rica ediyorum.”

“KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNİ YEREL YÖNETİMLERDE GÖRMEK ÇOK ÖNEMLİ”

     İsveç Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström ise kadın erkek eşitliğine duyarlı yapının yerel yönetimlerde görünür olmasının önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Yerel makamların önemli rollerinin altını çizmek istiyoruz. UN Women ve Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında önemli uygulamalar hayata geçiyor. İsveç Büyükelçiliğimiz aracılığıyla destek veriyoruz bu iş birliğine. Sayın Mansur Yavaş’ı dinlemiştim, gururlu biçimde ne tür çalışmalar yapıldığını ve bunları nasıl çabalarla gerçekleştirdiğini anlatmıştı. Kadın Liderler projesine baktığımızda kadın erkek eşitliğine duyarlı yapıyı yerel yönetimlerde görmek çok önemli. Kadın erkek eşitliği bir politikadır, İsveç’te bu konuda çok çaba sarf ediyoruz. Halen daha yapılacak çok şey var hiçbir ülke bunu tamamen başaramadı. Yerel düzeyde TBB’ye eş değer bir kurum var İsveç’te bütün belediyelere sunulmasını sağlıyor. Yerel eşitlik eylem planları ve birimlerin desteği yine çok önem kazanıyor.”

      Kadınlara yönelik hazırlanan çalışmalarla ilgili yerel yönetimlerde önemli adımlar atıldığını ifade eden Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Birol Ekici, “Kadın haklarının geliştirilmesi gibi birçok alanda yerel yönetimler destan yazıyor. 23 kadın belediye başkanımız var ve bu sayıyı artırmamız gerekiyor. Yüzde 11 oranında belediye meclis üyesi kadın sayısı var genele baktığımızda da. Bu konuda mutlaka daha da çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Bu konuları gündeme getiren Birleşmiş Milletlere, İsveç Büyükelçiliğine ve Ankara Büyükşehir Belediyesine yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

     Ürünlerini Başkent Market’te satan 9 kadın kooperatifi de ayrıca bu ürünlerini Hilton Otel’de düzenlenen toplantıda sergileme fırsatı buldu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.