DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
TOPLU, ‘’ EKMEĞE UNDAN DOLAYI ZAM GELMEZ ‘’

TOPLU, ‘’ EKMEĞE UNDAN DOLAYI ZAM GELMEZ ‘’

ABONE OL
17 Haziran 2022 10:26
TOPLU, ‘’ EKMEĞE UNDAN DOLAYI ZAM GELMEZ ‘’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Polatlı Ticaret Borsasında, düzenlenen müzayede ile 2022 yılının ilk hasadı arpa satıldı. Sarıoba Mahallesinde çiftçilik yapan Efraim Kaya’nın arpası 75 dekarık arazide 9 ton olarak hasat edildi. Polatlı Ticaret Borsası salonunda yapılan müzayede de arpanın ilk 100 kilogramı 100 TL’den satıldı. Satış sonrası Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu çiftçiye hediye verdi.
Çiftçinin artık bilinçlendiğini, hasadının hepsini satmak yerine ihtiyacı olduğu kadarını sattığını belirten Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu, ‘’ Hasat bayramımız hayırlı olsun. 2021 yılı hasadı ile 2022 yılı hasadı ilk kez birleşti. 2021 yılı hasat döneminden bu güne kadar hiç aralıksız satış oldu. Genellikle Mayıs ve Haziran aylarında satış olmazdı ama bu yıl öyle olmadı. Bu sevindirici bir durum. Üreticimiz artık bilinçlendi, hasadının tamamını sezonda satmak yerine ihtiyacı oldukça satıyor. Bu elbette üreticimizin faydasınadır. Fiyatlar bu yıl 7 bin liraya kadar yükseldi. Bunun sebebi pandemi döneminde yaşanan sıkıntılar ve Ukrayna-Rusya krizi ile birlikte dünyada gıda ürünlerinin fiyatının artması ve döviz kurunun yükselmesi ile fiyatlar 7 bin liranın üzerine çıktı. Bu yıl hasat iyi olursa Polatlı çiftçisinin de gelirinin iyi olacağına inanıyoruz. ‘’ sözlerine yer verdi.


‘’ POLATLI’NIN BUĞDAYI %15 DAHA DEĞERLİ’’
Diğer bölgelere göre Polatlı’nın buğdayı ve arpasının %15 daha pahalıya satıldığını belirten Toplu, ‘’Türkiye’deki üreticiler arasında sizlerin ayrıcalığı var. Siz değerli üreticilerimizin hububatları Türkiye ortalamasının üzerinde satılıyor. Yani Polatlı çiftçisi ürününden diğer bölgelere göre %15 daha fazla gelir elde ediyor. Bu kurum sadece tüccarlarımızın kurumu değil, üreticilerimizin de hak ve menfaatlerini en çok koruyan kurumdur. Tabi ki tüccar arkadaşlarımızın da ticaretini kolaylaştırmak bizim asli görevimizdir. Onların da daha rahat ortamda ticaret yapmasını ve kar etmesini arzu ediyoruz. Polatlı Ticaret Borsası bir denge unsurudur. Tüccarın da üreticinin de hakkını korumak, dürüst ticareti gerçekleştirmek için çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz. Ürününüzü sadece bu salonda satmıyoruz. Ofisinde bilgisayar başında fiyat verenler var. Yani ürün satışınızı dışa açıyoruz. Tabi tüccarlarımız çoğunlukla görerek almayı tercih ediyor. Onun içinde ileride yüksek çözünürlüklü bir kamera ile görüntü ulaştırmayı düşünüyoruz. ‘’ dedi.
‘’ TÜRKİYE’NİN BUĞDAYI VAR YOK DEĞİL ‘’
Rusya’nın savaş nedeniyle buğday ihracat ve ithalatının yasaklamasını değerlendiren Toplu, ‘’ Türkiye’nin buğdayı kendisine yeter ama tabi pazara ne kadarı girer ? Söylentiler piyasayı satın alıyor savaş var buğday çok yükselecek diye mal gelimi azalırsa fiyat yükselir. Bakın bugün haziranın 15’i hala 2021 yılının ürünü geliyor. Satış salonunu gördünüz garaja bakın meydana bakın günde 1500 ton buğday geliyor yani Türkiye’nin buğdayı var buğday yok değil pazara gelmesine ve yetişmesine bağlı. Toprak mahsulleri ofisi iç piyasada yeterince müdahale edebileceği miktarı alırsa onunla müdahalesine devam eder alamazsa mecburen ithal edip müdahale fiyatlarını gerçekleştirecektir diye düşünüyorum. ‘’
‘’ EKMEĞE UNDAN DOLAYI ZAM GELMEZ ‘’
Ekmek zamlarıyla ilgili de konuşan Toplu, ‘’ Tabi yine Tarım Bakanlığımız, Toprak mahsulleri ofisi ekmek fiyatlarının yükselmemesi için un sektörüne 4500 TL’den buğday veriyor ve karşılığında fırıncıya un satmak için yani süspanse ediyor. Bunu devam ettirir sanıyorum, devam ettirdiği müddetçe de undan dolayı ekmeğe bir zam gelmez. Ama şunu söyleyim Sayın Bakanımız da açıkladı, ekmeğin maliyeti içinde unun katkısı %30. Diğer faktörler de var yani, Doğalgaz gibi elektrik ve dağıtım masrafları gibi. Akaryakıta gelen zamlar var bunlarda ne kadar etkilenir bilemeyiz ama toprak mahsülleri ofisi bu müdahaleyi devam ettirdiği müddetçe undan dolayı ekmeğe bir fiyat artışı olmaz, diğer faktörlerden dolayı olabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.