DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
ÜNVER: “EVİNİZİ ŞİMDİ ALIN, FİYATLAR DAHA DA YÜKSELECEK!”

ÜNVER: “EVİNİZİ ŞİMDİ ALIN, FİYATLAR DAHA DA YÜKSELECEK!”

ABONE OL
28 Haziran 2021 14:34
ÜNVER: “EVİNİZİ ŞİMDİ ALIN, FİYATLAR DAHA DA YÜKSELECEK!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Polatlı İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Cengiz Ünver, maliyet artışları sebebiyle ev fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek ev almayı düşünen fakat faiz ve fiyatların düşme beklentisi ile erteleyen vatandaşları Temmuz ayı ortasında ev fiyatlarının yükselişe geçeceği konusunda uyardı.

Geçtiğimiz hafta yapılan genel kurul toplantısı ile Türkiye İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu Üst Yönetim Kurulu Üyesi ve Polatlı Delegesi seçilen Polatlı İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Cengiz Ünver, inşaat maliyetleri ve daire fiyatları hakkında gazetemize açıklamada bulundu. Ev almak isteyen fakat Eylül-Ekim aylarında faizlerin düşmesini bekleyerek bu sebeple ev almayı erteleyen vatandaşları uyaran Başkan Ünver, maliyetlerde yaşanan artışın Temmuz ayı ortasında ve sonunda daire fiyatlarına yansıyacağını, 400-450 bin liralık bir evin 600-650 bin liraya çıkabileceğini söyledi.

“BU SİSTEM İYİCE ÇIĞIRINDAN ÇIKTI”

Müteahhitlerin şu anda öz sermayesi ile sistemi sürdürme çabasına değinen Ünver; “Ülkemizde son dönemde özellikle inşaat sektöründe fahiş fiyat artışları oldu. Çimento, demir-çelik, ahşap gibi ürünlerde müthiş bir fiyat artışı var. Bu bağlamda daire fiyatları da oldukça yükseldi. Bu ara satış da yok çünkü faizler çok yüksek, konut kredileri yüksek. Müteahhitlerin kullanacağı krediler de çok yükseldi. Dolayısı ile müteahhitler şu anda tamamen öz sermayeleri ile çalışıyorlar. O da bitmek üzere ve müteahhitler artık neredeyse son noktaya gelmek üzere. Müteahhitlik sistemi çok sıkıntılı bir durum içerisinde kaldı. Bunun yanında bir de müteahhitlerin sınıflandırılması konusunda yapılan hatalar, adaletsiz sınıflandırma problemlerimiz var. Sınıflandırmayı biz istedik evet fakat bunun liyakatli ve adaletli yapılması gerekiyordu. Hal böyle olunca bu sistem iyice çığırından çıktı.”diye konuştu.

“DAİRE FİYATLARINDA BÜYÜK ARTIŞLAR MEYDANA GELECEK”

3+1 daire maliyetinin ortalama 400 bin TL olduğunu belirten Ünver; “Fiyatlar şu anda bu maliyet artışlarından dolayı yükseliyor ve daha da yükselecek. Tahminimce temmuz ayının ortası ve sonuna doğru daire fiyatlarında büyük artışlar meydana gelecek. Daire almayı düşünen vatandaşlarımıza sesleniyorum; Müteahhitler şu anda kendi öz sermayeleri ile inşaat yaptıkları için maliyetleri henüz tamamen yansıtmadılar. Şu anda Polatlı’da 300 bin TL ile 1 milyon TL arasında daire bulabilirsiniz. Bu söylediğimiz alt sınır temmuz ayında yukarılara doğru çıkacak. Çıkmak zorunda çünkü maliyetler bu alt sınırın çok üstünde. Şu anda ortalama bir 3+1 dairenin maliyeti 400 bin TL’yi buldu. Maliyet 400 bin liraya dayanmışken 300-350 bin liraya satış demek müteahhit kendi öz sermayesiyle işi döndürmeye çalışıyor demektir. Ama bu daha fazla böyle devam edemeyecek.”dedi.

“EVET FAİZLER DÜŞEBİLİR ANCAK EV FİYATLARI ARTACAK”

Ev almak için konut faizlerinin düşmesi beklentisi ile bekleyen vatandaşlara seslenen Ünver; “Ev almak için Eylül-Ekim aylarında faizlerin düşmesini bekleyen vatandaşlar hiç beklemesinler, eğer kenarda köşede paraları varsa bir şekilde peşinatını bile verseler evlerini alsınlar. Çünkü bu fiyatları göremeyecekler. Bugün 400 bin liraya alabileceğiniz bir daireyi Eylül-Ekim aylarında 600-650 bin liradan aşağı alamayacaksınız. Evet faizler düşebilir ancak ev fiyatları artacak. Çünkü artmak zorunda. Bahsettiğim tarihlerde bu fiyatları göremeyeceksiniz.”cümlelerine yer verdi.

“DOLARDAKİ KÜÇÜCÜK BİR OYNAMA HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİYOR”

İnşaat sektöründe girdi fiyatlarının dolara endeksli olması ve doların artışı ile maliyetlerin yükseldiğine dikkat çeken Ünver; “Bundan 6 ay önce demirin tonu 3600 liraydı, bugün 7500 lira. Bir metreküp çam kereste bundan 6 ay önce 750-800 liraydı, bugün 2500 lira. Mutfak dolapları malzemeleri, parke fiyatları, çimento uçtu gitti, fiyat bile alamıyoruz. Bu fiyatların hepsi dolara bağlı olarak artıyor. İnşaat sektöründe kullanılan malzemelerin %90’ı dolara bağlıdır. Bunun için fiyat artıyor. Dolardaki küçücük bir oynama her şeyi değiştiriyor. Tabi pandemi döneminin de etkisi var. Şu anda birçok ülke pandemi nedeniyle demir üretimi yapmıyor, Türkiye gibi ülkelerden alıyor. Üretici de daha çok kar etmek açısından bizlere satmak yerine ihracat yapmayı tercih ediyor. Biz de hurda demiri dışarıdan alıyoruz. O da döviz artışı sebebi ile pahalıya geliyor. Müteahhit de doğal olarak maliyet artışı yaşıyor ve bu da ev fiyatlarına yansıyor.”diye konuştu.

“MAALESEF BU MALİYETLERİN TAMAMI VATANDAŞA YANSIYACAK”

Girdi fiyatlarına devlet müdahalesi ve de ihracatta yapılacak düzenlemeler ile fiyatların aşağı çekilebileceğine değinen Ünver; “Geçtiğimiz hafta İMKON Genel Kurul Toplantısında Türkiye’nin dört bir yanından gelen birlik başkanları ile görüştüm. Onlar da aynı şekilde söylüyorlar. Maliyet artışlarının vatandaşa nasıl yansıyacağı, fiyatların çok arttığı ve devletin hala bu konuda bir müdahalede bulunmadığı konuşuluyor. Hatta İMKON Genel Başkanı o toplantıda şunu söyledi; ‘Demire müdahale edilmesi için bakanlıklar vs uğraşımız olmasaydı, demir şu anda 9-10 bin liraları bulabilirdi.’ dedi. Zaten demir konusu neredeyse tekelleşmiş durumda. Aslında ihracatta düzenlemeler yapılsa bizler daha ucuz demir kullanabileceğiz. Şu anda iç piyasaya bakmıyorlar. İç piyasada Demiri verdikleri fiyat 760 dolar bandında iken dış piyasada mesela Çin’e 1000 dolara gönderebiliyorlar. Böyle bir durumda iç piyasaya vermek yerine 1000 dolara dışarıya gönderiyor. Maalesef bu maliyetlerin tamamı vatandaşa yansıyacak. Hangi sektörde olursa olsun nihai artış nihai kullanıcıya gider. Evi vatandaş alacak, yani o maliyeti vatandaş ödeyecek.”dedi.

“TÜM BU OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN SİSTEMİ YÜRÜTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Sektörde pek çok kişinin istihdam edilerek evine ekmek götürdüğünü ve bu sebeple sistemi tüm bu olumsuzluklara rağmen devam ettirmeye çalıştıklarını belirten Başkan Ünver; “Bu maliyetlere rağmen pandemi döneminde de çalıştık. Çünkü her şeyi bir kenara bırakın Polatlı’da inşaat sektöründe ciddi istihdam sağlanıyor. Biz iş durdursaydık sıvacımız, boyacımız, evine nasıl ekmek götürecek? Bu durum tüm Türkiye çapında böyle. Biz müteahhitler olarak tüm bu olumsuzluklara rağmen sistemi yürütmeye çalışıyoruz. Bu artışlara göğüs germeye çalışıyoruz. Bazen öyle bir noktaya geliyoruz ki sırf sistem dönsün diye başa baş şekilde satış yapıyoruz. Biz taşra müteahhidiyiz, Ankara’daki müteahhitlerle kıyasladığınızda onların kar marjı yüksek. Biz de onlar da bir daireyi 400 bin liraya mal ediyoruz mesela biz satıyoruz 450 bin liraya Çukurambar’da bir daire satılıyor 2,5-3 milyona. Ev almayı düşünenler varsa şu anda tam zamanıdır. Fiyatlar daha da yükselecek. Almayı düşündükleri evleri fiyatı artmadan almaya çalışsınlar. Bir an önce almalarını tavsiye ediyorum.”ifadelerini kullandı.

“ANCAK DOLAR DÜŞERSE BİZİM MALİYETLERİMİZDE DÜŞME OLUR”

1 Temmuz’da pandemi tedbirleri kapsamında birçok kısıtlama kalkacak. Polatlı’da inşaat sektörünün 1 Temmuz sonrası için beklentilerini sorduğumuz Başkan Ünver, bu soruyu şu şekilde cevapladı: “Şu anda bir beklentimiz yok çünkü bizdeki fiyatlar tamamen dolara bağlı. Bizim ana girdilerimiz; çimento, demir, plastik ve ahşap. Bunların tamamı dolara bağlı ve yurtdışı endeksli, dolayısı ile bunlarda bir düzelme olmadığı sürece bizde maliyet düşüşü gerçekleşmez. Ancak dolar düşerse bizim maliyetlerimizde düşme olur.”

“DOLARDA BEKLEYECEĞİNE GÖTÜRSÜN EVE YATIRSIN”

Açıklamasının sonunda uyarısını yineleyen Başkan Ünver, vatandaşın fiyatlarda düşüş beklentisi içinde olmamalarını belirterek; “Vatandaşlarımız ‘fiyatlar, maliyetler, faizler düşecek, ben o zaman daha uygun şartlarda daire alırım’ diye beklerlerse yanılırlar. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu ve doların git gide yükseldiği bir ortamda ve inşaat sektörünün bu kadar dolara bağlı çalıştığı bir ortamda fiyat düşmesi beklemeleri bence hayal. Biz de isteriz fiyatların düşmesini, keşke olsa, biz de daha uygun fiyatlar söylemek isteriz. Vatandaşımız şu anda birikimlerini bekletmesin. Emin olun şu anda paranızın dövizde beklemesi evde beklemesinden daha zararlı. Yani dolarda bekleyeceğine götürsün eve yatırsın. Dolayısıyla daha çok kar edecektir. Ev almak isteyen evini bir an önce alsın.”diye konuştu.   

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.