DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
BELEDİYEYE ELEŞTİRİ YAĞMURU

BELEDİYEYE ELEŞTİRİ YAĞMURU

ABONE OL
10 Aralık 2021 12:57
BELEDİYEYE ELEŞTİRİ YAĞMURU
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanlığı, dün Meclis Üyeleri ve Partililerin katılımı ile geniş kapsamlı bir basın toplantısı düzenledi. Polatlı Belediyesi çalışmalarına ilişkin eleştirilerin bulunduğu toplantıda Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’nın seçim vaatlerini yerine getirmediği öne sürüldü.

Partisi adına konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı Belediye Meclisi Grup Sözcüsü İhsan Şıracı, şunları kaydetti:

BELEDİYEMİZİN 2021 YIL SONU İTİBARİYLE 115-120 MİLYON LİRA CİVARI BORCU OLACAKTIR

2021 kesin hesabını henüz yıl bitmediği için belediye meclisinde görüşmedik. 2022 mayısında görüşeceğiz. Şu an ve 20 gün sonraki yıl sonu itibariyle belediyemizin borcunu henüz bilmiyoruz. 2020 yılı kesin hesabını 2021 mayısında görüştüğümüzde Polatlı Belediyemizin 93 milyon 228 bin lira borcu görünüyor. Bunun 20-25 milyonu banka kredileridir. Zaten 2022 bütçesine 4 milyon faiz gideri koymanın karşılığı da bu banka kredilerine işletilen faizlerdir. Yıl bitmek üzere ama hala belediyemize iş yapmakta olan esnaf arkadaşlarımız var. Onlar belediyeye işlerini yaparlar ama yıl sonu fatura kesilmez. Tabi belediye borcunu ödeyecek ama yeni yılda fatura kesilir ve ödenir. Henüz faturalandırılmadığını düşündüğüm borçla tahminen Polatlı Belediyemizin 2021 yıl sonu itibariyle 115-120 milyon lira civarı borcu olacaktır. 2014 yılında sayın başkan belediyeyi sayın Yakup Çelik’ten aldığında belediyenin borcu 29 milyondu. Yani Polatlı Belediyesi sürekli borçlanıyor. Her yılın kesim hesabında borcu da artarak devam ediyor.

10 YILLIK İKTİDARINDA SATTIĞI TOPLAM TAŞINMAZ MİKTARI 400 MİLYONU BULUYOR

Sayın Başkan döneminde 2014 yılında Polatlı Belediyesi tahmini 10 milyon taşınmaz sattı. 2015 yılında 25 milyon 849 bin, 2019 yılında 21 milyon 609 bin, 2017 yılında 42 milyon 130 bin, 2018 yılında 37 milyon 293 bin, 2019 yılında 9 milyon 790 bin, 2020 yılında 39 milyon 792 binlik arsa satılmıştır. 2021 için sayın başkan bütçeye 63 milyon borçlanma koymuştu. Ekim ayında bütçede de baktık 2022 yılında yine 55 milyon borçlanma görülmüş. 2023 yılında da 60 milyon koydu diyelim sayın başkan. Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’nın 10 yıllık iktidarında sattığı toplam taşınmaz miktarı 400 milyonu buluyor. Sayın Yıldızkaya muhalefet partisinin ilçe başkanı, Sayın Yakup Çelik’in de Belediye Başkanı olduğu dönemde MHP Belediye Meclis grubu bütün arsalara ret oyu verirdi. Sayın Yakup Çelik Salı pazarının satışı için izin istediğinde, Sayın Yıldızkaya demişti ki ‘babanızın malını mı satıyorsunuz’, Sayın Yakup Çelik’te o zamanlar 1983’teki Necdet Calp ve Turgut Özel arasındaki tartışmaya atıfta bulunarak ‘babalar gibi satarım’ demişti. Yani siyasi olduğu dönemde arsa satışlarına sürekli karşı çıkan sayın Yıldızkaya’nın Belediye Başkanlığı döneminde 10 yılda 400 milyon civarı arsa sattığını dikkatlerinize sunarım. 10 yılda 400 milyon arsa satıldıysa tahmini 400 milyonda İller Bankasında para gelecektir. 400 milyonda vergi geliri olacaktır. 3 tane 400 milyonumuz oldu. Hadi 400’ün birini cari masraflara atın geriye kalıyor 800 milyon. Polatlı Belediyesi’nin şehre 800 milyon yatırım yapması gerekir. 800 milyonluk yatırım görüyor musunuz? Hesap kaba böyle. Bu 800 milyonun içinde belediye binasını da bitmiş var sayıyorum.

AVM DAHA REZİL DURUMDA

Sayın Başkanın döneminde 2 konu hiç gündemden düşmedi. Birincisi Üçpınar-Şehitlik imar artışı, diğeri de AVM. Bu iki konu Polatlı’nın kanayan yarası olmuş hatta kangren haline dönüşmüştür. Başkan ikinci döneminin yarısını da tamamladı 2,5 yıl oldu. Hala hep beraber imar planı ve AVM’nin ne olacağıyla yatıp kalkmaya devam ediyoruz. 2017 yılında Sayın Başkan mülkiyeti belediyemize ait İstiklal Mahallesi 140080 ada 1 parselde belediyenin arsası 40680 metrekare ihaleye çıktı. Başlama tarihi 2017 haziran iş bitim tarihi de 20 Ocak 2020. İhalenin konusu Kartaltepe AVM ve Yaşam Merkezi. 2017 yılında çok büyük bir sansasyon ile duyuruldu Polatlı’ya. Polatlı Belediye tarihinin en büyük bedelli ihalesi. Polatlı Belediyesi’nin en büyük yatırımı. 96 dükkanın kat karşılığı verildiği için burada 38 dükkan belediyenin olacaktı, kalanı yüklenicinindi. 500’e yakın konut yapılacak 166 tanesi de belediyenin olacaktı. Önce 9 blok ile başlandı sonra pardon sığmıyor denildi 7 bloğa indirildi. Yüklenici yapamadı mahkemeler falan bir sürü tatsız süreç yaşandı. Sonra belediye bunu artık parça parça ihale edeceğim ve belediye olarak kendim yapacağım. 2 blok geçtiğimiz yıl gecikmeli olarak da olsa teslim edildi. 14 ocak 2021 tarihinde Sayın Belediye Başkanı 2020 yılı değerlendirme toplantısı yaptı. O basın toplantısında Sayın Başkan 156 konutun 3 bloğun ihalesini tamamladım 2021 yılı sonunda teslim edeceğim dedi. 2021 yılının sonu geldi teslim edilmeye yakın hiçbir blok görünmüyor. Kartaltepe konutları için Sayın Başkan 2020 sonunda yüzde 37’yi hedefliyor. 2022 performans planında ise yüzde 62 rakam. 2022’nin sonunda yüzde 62 olacaksa en erken 2023 yılı sonunda biter. 2019 Mayısında bu bloklar teslim edilecekti. Buradaki hak kayıplarını kim ödeyecek. Sayın Yıldızkaya 2014 yılında seçilirken şeffaflık iddiasıyla belediye seçimlerini kazandı. AVM konusunda o kadar bilinmeyen var ki. Belediyenin şu an orada kaç tane dairesi var. 2 blok teslim edildi 3 tane daha teslim edilecek. Belediye kaç daire sattı? Satılacak kaç daire var? Hak kayıplarını kim ödeyecek? Belediyenin yasal olarak ödemesi mümkün değil. AVM daha rezil durumda 5-6 dükkan var. Site yönetimi kurulmuştu hala devam ediyor mu bilmiyorum. 2 yıl önceki rakamlarla belediye kendi boş dükkanları için aylık 60-70 bin lira oraya para ödüyordu. Meclis kürsüsündeki önerimi basın aracılığıyla tekrar söylüyorum. Satın orayı, üzerine satılık AVM yazın bu koşullarda orayı satın alabilecek birini buluyorsanız satın. 100 yılın projesi diye lanse edilen proje maalesef Polatlı için 100 yılın hüsranı ve 100 yılın af edersiniz kazığı haline gelmiştir. Polatlı Belediyesi’nin de 40 dönüm arazisinin sonucu buradadır. Birikmiş SGK borçlarını ödemek için de Sayın Yıldızkaya’nın AVM binasının yanından 20 dönümlük arsayı da SGK’ya devretmiş olduğunu da söyleyeyim.

TESİSİ BAŞKA BİR AMAÇLA MI KULLANACAKSINIZ, NE OLACAK?

Belediye Hizmet Binasının tamamlanması için Sayın Başkan performans planında 2021’de yüzde 75’e getireceğim, 2022’nin sonunda da yüzde 100 diye göstermiş. Doğru 14 Ocak 2021’de yaptığı toplantıda da dediği gibi 2021’de kabasını bitireceğim, 2022 ortasında da inşallah orada hizmet vermeye başlayacağız demişti. İnşallah olur. G cetvelinde bu yılki bütçenin bu işleri bitirmek için belediye hizmet binası için 17 milyon, Kartaltepe Konutları içinde 14 milyon ödenek ayrılmış. Polatlı kamuoyunda sıkça konuşulan ve bize sorulan Yassıhöyük Termal Tesisleri var. Yassıhöyük Termal Tesisleri Sayın Başkan geldiğinde bitti bitecekti. Orası tamamlandı. Yakup Beyin bir Frig Vadisi hayali vardı. Orada 400 dönümlük bir arsayı da belediyeye almıştı. Arsa da orada yatıyor. Mecliste sorduğumuzda napayım kardeşim yasal engel var diyor. Sıcak suyun geleceği alan göletin altında kalıyor. Bizde tamam yasal engel vardır diyoruz ama zamanın parasıyla 12-13 milyon parası gitmiş bu şehrin. Oraya su verilemiyorsa oradaki tesisi başka bir amaçla mı kullanacaksınız, ne olacak? İçindeki müştemilatıyla beraber öyle kalmaya devam mı edecek. Belediye Başkanı bu konuda bir çözüm üretmek zorunda değil mi?

YILDIZKAYA ŞEHİRDEKİ HER ŞEYDEN SORUMLUDUR

Şentepe Mahallesinde halkımıza hizmet veren kütüphanesi ve düğün salonu olan Çamlık Düğün Salonu yıkıldı. Yıkılalı da bayağı zaman oldu yerine de bir şey yapılmadı. Belediye Başkanı proje düşünür yıkar yapar ama bir şeyde yapılmadı. Orası iş yapıyordu insanlar ekonomik düğünde yapıyordu. İki hastane konusu var. Çok şükür büyük bir hizmet aldık, büyük bir hastane yapıldı. Hizmetten kaçılır mı? Verilen hizmet alınır. Ama yapılan o hastane toplam iki hastanemizden sadece 30 yatak kapasite fazla. O iki hastane 60-70 milyon çürümeye terk edildi. Toplumda baskı artınca Şehitlik Mahallesi ve Şentepe hastaneleri tinercilerin yatıp kalktığı yer oldu denildikten sonra Şehitlikteki hastaneye biraz mahcup toplumun gazını almak için ağız ve diş sağlığı yapılacak denildi. Yapın kardeşim çok mu zor hazır bina. Bedeli çok mu büyük? Belediye Başkanının direkt kendi bütçesinden veya kendini ilgilendiren konu olmamasına rağmen 120 bin nüfuslu şehrin Belediye Başkanıdır Sayın Yıldızkaya şehirdeki her şeyden sorumludur. Hastanelerin durumuyla ilgili konuda da Sayın Yıldızkaya Polatlı’nın önünü açmalı ve yardımcı olmalıdır.

İLAHİYAT FAKÜLTESİ SESSİZ SEDASIZ ŞEHİRDEN AYRILDI

Şehirlerde canlı organizmalardır. Belediye Başkanı seçildiğinde nasıl bir Polatlı almıştır. Bitirdiğinde Polatlı ne hale gelmiştir. Üniversiteleştirme hayatında, Polatlı’nın üniversiteleştirme serüveni Sayın Yıldızkaya döneminde geriye gitmiştir. Diğer yüksekokulları saymıyorum. Kendi emeğinin de odluğu Sayın Yakup Çelik döneminde temeli atıldı. Ama oraya asıl masrafı Sayın Yıldızkaya yaptı. Ama İlahiyat Fakültesi sessiz sedasız şehirden ayrıldı. İlahiyat Fakültesi’nin şehirden ayrılması demek Polatlı’nın üniversiteleştirme hayatının çok büyük darbe alması demektir. Şükür ki 13 Eylül Şenliklerine katıldığında Sayın Cumhurbaşkanı Gordion Tarım Üniversitesi konusunda yardımcı olacağını söyledi. Polatlı yerel yönetiminin tamamının , iktidar partisi ilçe başkanının görevidir. Polatlı’dan çok daha küçük ilçelerde üniversiteler vardır. Bir üniversitenin şehirde olması 4-5 bin üniversiteli gencin enerjileriyle, ivmeleriyle Polatlı’nın sosyal yaşamına katılması demektir. Kalan 2,5 yılda da Sayın Başkanın çalışmalarını beklediğimizi de söylemek isterim. Sayın Başkan her iki seçim beyannamesinde de gençlere ve Polatlı’daki sporculara dört başı mahmur bir spor kompleksi taahhüt etti. Ben bunu mecliste sorduğumda sözümdeyim yapacağım dedi. Takipçisiyiz. Çocuklar hala orada kışta dışarıda giyiniyorlar.

SOSYAL BELEDİYECİLİĞİN GEREĞİNİ YAPMAYA VE ANKARA’DAN ÖRNEK ALMAYA DAVET EDİYORUM

Dünya büyüyor, globalleşiyor. Belediyenin görev alanları büyüyor, çeşitleniyor. Polatlı Belediyemizde ülkenin en önemli tarım üslerinden biri olan şehrimiz için çiftçilere yönelik projeler geliştirmek, bütçeleri imkanında kırsal kalkınma müdürlüğü ve komisyonu kurduk. Sayın Başkanın meclisten izin alarak fasılalar arası aktarma yaparak bütçeyi başka kalemlerde değerlendirme yetkisi var. Bütün tarım şehirlerinde olduğu gibi belediyelerin çiftçilere yönelik yaptığı hizmetleri Polatlı Belediyesinden de yapmasını da bekliyoruz. Büyükşehir’e bağlandığımızda 82 köyümüzdeki hazine alanlarının tapusu belediyemize geçti. Sayın Başkan bu kırsal mahallelerdeki arsaları sattı belediye adına. Fırsat buldukça satmaya devam ediyor. Kırsal mahalleden yaşayan bir vatandaşımız olsam bizim köydeki arsayı sattın bari bize biraz tohum, mazot, gübre desteğinde bulun diye aklımdan geçiririm. Covid salgınları yeni varyantlarıyla artarak devam ediyor. Covid ve her geçen gün derinleşen ekonomik kriz nedeniyle Polatlı’da ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın sayısı artıyor ve ihtiyaçları da artıyor. Pandemi döneminde bir önceki yıla göre sıcak yemek ve hilal kart sayısı azalmış. Belediyemizi bu sosyal yardımları daha çok yapmaya, sosyal belediyeciliğin gereğini yapmaya ve Ankara’dan örnek almaya davet ediyorum. Ekonomik şartlar ülkemiz için her geçen gün ağırlaşıyor, geniş halk kitleleri enflasyon ve zamlar altında inim inim inliyor. Bu işin tek çözümü adını ne koyarsanız koyun sandıktır, erken seçimdir, acil seçimdir. Belki geliyordur gelmekte olan.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.