DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
“ŞEHRİN YARINLARINA IŞIK TUTABİLMEK ADINA PLANA HAYIR DEDİK”

“ŞEHRİN YARINLARINA IŞIK TUTABİLMEK ADINA PLANA HAYIR DEDİK”

ABONE OL
10 Aralık 2021 16:44
“ŞEHRİN YARINLARINA IŞIK TUTABİLMEK ADINA PLANA HAYIR DEDİK”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Büyükşehir Belediye ve Polatlı Belediye Meclis Üyesi Selami Ovacık ve CHP Polatlı Belediye Meclis Üyesi Şah İsmail Tetik, CHP Polatlı İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında Şehitlik İmar Planı hakkında açıklamalarda bulundu.

Ovacık ve Tetik, Aralık ayı meclis toplantısında Şehitlik imar planı revizyonuna ret vermelerinin nedenlerini anlattı. Ovacık, Polatlı’nın acil ihtiyaçları arasında olmamasına rağmen, ihtiyaçtan değil ranttan dolayı gündeme getirilen bir plan olduğu ortaya çıktığını belirtirken, Tetik, bölgede yaklaşık 380 bin metrekare sosyal donatı eksikliği olduğunu söyledi.

CHP Ankara Büyükşehir Belediye ve Polatlı Belediye Meclis Üyesi Selami Ovacık, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “2016 yılından itibaren Polatlı Gündemini meşgul eden; Üçpınar Gazi Şehitlik bölgesinde, direkt Büyükşehir belediyesine teslim edilerek yapılan 1/5000 planın hızlı bir şekilde yapıldığı, Polatlı’nın acil ihtiyaçları arasında olmamasına rağmen, ihtiyaçtan değil ranttan dolayı gündeme getirilen bir plan olduğu ortaya çıkıyor. Halen sorunun devam etmekte beraber, Polatlı gündemini ne kadar meşgul ettiğini hep beraber yaşıyoruz. Bu konu 2016 yılında Polatlı Belediyesinde gündeme geldiğinde ve onaylandığında CHP meclis grubu Polatlı Belediye meclisinde temsil edilmiyordu. O dönem MHP ve AK Partili meclis üyeleri tarafından oylanan bir plan.  Polatlı Belediye o dönem Belediye başkanı Yakup Çelik o bölgenin imara açılmasına direkt karşı olmamakla beraber emsalin 1,8 olmasına karşıydı. O anlamda yerel seçim öncesi olduğu için emsalin düşük tutulma imkânı kendisinde kalmadı. Plan Enver Yıldırım isimli şahıs tarafından daha önce mahkemeye verilmişti. 1/5000‘lik hem de 1/1000’lik plana dava açtı ve planı bozdurdu. Mahkeme hem 1/5000’lik hem de 1/1000’lik planı bozdurdu. Sonrasında  sanırım  bu arkadaşla görüşmeler yapılarak şikâyetlerinin giderilmesine dönük sözler verildi. Bu arkadaşımız şikayetini geri aldı. Dava bu anlamda havada kaldı. Bu arada plan bozuldu.  Plan bozulunca bir üst mahkeme olan İstinaf mahkemesine götürüldü. Bozulan bu planın bozulmaması  gerektiğini, bozulmanın iptalini  sağladı. Plan tam manasıyla  bozulmadan revize edilmesi yönünde istinaf mahkemesi görüş bildirdi.”

SORUNUN HUKUKİ YOLLARLA ÇÖZÜMÜNDEN YANAYIZ

“Bilirkişi raporunda eksik donatılar, altyapı eksiklikleri var. Dolayısı ile ek nazım imar planı  2021 yılı Temmuz ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi gündemine geldi ve  rada bizlerinde oyu ile oylandı. Başkan sordu ya meclis üyeleri neden sus pus kalıyor? diye bu sorun zaten 5 yıldır Polatlı gündemini meşgul ediyor. Biz sorunun çözümünden yanayız ama sorunun hukuki yollarla imar mevzuatı anlamında çözümünden yanayız. Kafamızda soru işaretleri oluştu. Büyükşehir meclisinde imar komisyonları herkesin dijital ortamda telefonlarımıza geliyor. Komisyon raporları tek tek oylanmıyor. Şu no’lu komisyon raporu şeklinde  kabul eden kabul etmeyen şekli ile detaylara gerilmeden geçiyor.”

SOSYAL VE ALT YAPI EKSİKLERİNDEN DOLAYI KONU BURALARA GELDİ

1 Aralıkta Polatlı Belediye meclis toplantısında  plan , düzenlemeler tekrar eksik donatıların giderilmesi konusu  ile meclise geldi. İlave nazım imarı planı  1800 dekar alanı kapsıyor. 1800 dekar alanda  eksik donatı 205 dönüm. Mahkeme bilirkişi kararına göre:  Eksik  olarak belirlenen  sağlık alanı yeşil alan  sosyal donatı alanı gibi 205 dönüm eksik kalmış. Polatlı Belediyesi planı yapan arkadaşlar  bunun 100 dönümü  zorlayarak  tamamlamaya çalışmışlar dere yataklarından orta refüjlerden tamamlanmış. Açık olan 105 dönüm ise planın kuzey sınırında özel eğitim yeri olarak ayrılan içinde Polatlı belediyesinin  2 yada 3 dönüm hissesi olan hazineye ait bir alanın bu plana dahil edilerek çözüme kavuşturulması amaçlanmış. Hal Böyle olunca  bizlerde imar mevzuatını  inceledik dışarıdan  bir alanın içeriye dahil edilerek  çözülmesi  plan ilkelerine aykırı. Neden plan içinden çözülmüyor da plan dışından dahil edilerek çözülmeye çalışılıyor diye ret verdik.  Plan bu haliyle  dışarıdan  alanlar dahil edilerek tamamlanmaması gerektiğini vurguladık. Bundan sonra ne olur CHP grubu olarak yasal zeminde ne Polatlı belediyesinin, ne orada arsası olan vatandaşlarımızın nede inşaat kesimin  mağdur olmasını istemiyoruz. Başkan bunun  siyasi olduğunu iddia etti konu siyasi değil konu teknik konu. Sosyal ve alt yapı eksiklerinden dolayı konu buralara geldi. Alelacele bir şekilde başlandı. Ankara büyükşehirden geçirildi.”

TATLI SU KURNAZLIĞINI KABUL ETMİYORUZ

“Ana okul alanı 29 bin m2  alan ayrımasın gerekirken  17 bin m2 ayılmış. Kendisini milliyetçi olarak adleden bir kesim Cami alnını 36 bin 450 m2 ayırması gerekirken 24 bin var mı. Böyle bir şey var mı? Lise alanı hiç ayrılmamış. Hepsinde eksik ayırma söz konusu. Sosyal ve kültürel aktivite alan hiç ayrılmamış. CHP olarak konu imar mevzuatı gereğince çözüm istiyoruz. Eksik Donatılar plan alanı içerisinden tamamlansın. Bu aşamada Polatlı belediyesinden bu konu ile ilgili sözlü ve arkadaşlarımız yazılı olarak bilgi talebinde bulunduk. Bu bilgiler bizimle paylaşılmadı. Meclisin brifing kanalı ile bilgilendirilmesi istedik  yapılmadı. Bizim Polatlılı vatandaşlarımızı mağdur etmek gibi Belediye başkanı Mürsel Yıldızkaya bu tür imar konuların  da kendisinden evrak almak isteyen vatandaşa Gidin Ankara Büyükşehir belediyesinden alın diyor. En ufak bir evrakı bile Polatlı Belediyesinden alması gereken vatandaş Ankara’ya gidiyor. Vatandaşa eziyet ediliyor. Genel başkanımızın bir tavır var ülke yönetilmiyor savruluyor. Polatlı Belediyesi yönetilemiyor savruluyor. Zafiyetler var hakkaniyetli yönetim yok şeffaflık yok. Yangından mal kaçır  gibi  işler gündeme geliyor.  CHP yi hedefe koyarak CHP karşı çıkıyor suçlamasının yanlış olduğunu belirtmek istiyoruz. tatlı su kurnazlığını kabul etmiyoruz.”

TETİK: BİZLER ŞEHRİN YARINLARINA IŞIK TUTABİLMEK ADINA PLANA HAYIR DEDİK

CHP Polatlı Belediye Meclis Üyesi Şah İsmail Tetik ise imar konusuyla ilgili konuşmasında şu ifadeleri kullandı; Üçpınar planı Yakup Bey zamanında 0,8 emsal iken Mürsel Yıldızkaya Başkanımız döneminde 1,8 emsale çıktığı görülmektedir. Sorunlarda bu tarihten itibaren süregelmiştir. İşin daha büyük boyutu şehrimiz açısından kangren hale gelmiş Yenimahalle planı, Zafer planı ve Mehmet Akif planları dururken şehrin yeni alanlarının imara açılmasını hiç sağlıklı bulmuyoruz. Bölgeyle ilgili sonraki süreçte hızlı bir plan olduğu göz önünde. Buda bilir kişi raporlarında sosyal donatı alanlarının eksik olması, kurum görüşlerinin eksik alınması sürecin hızlı ve sağlıklı işlemediğinin göstergesidir. 2020 yılındaki mahkemenin bilir kişi raporlarında görülmekte ki tarım, DSİ görüşü eksik, sosyal donatı alanları eksik. Yaklaşık 380 bin metrekare sosyal donatının eksik olduğunu görüyoruz. Bugün önümüze gelen planda, büyükşehirden gelen komisyon raporuyla birlikte konunun ilgili plan içerisinde çözülmesi olarak Polatlı Belediyesi’ne geliyor. Plan içerisine dahil edilmezken planın sınırında plan dışındaki alanlar dahil dilerek sosyal donatı alanı eksiklerinin giderilmesi çalışılmakta. Biz bunu komisyon raporunda da dile getirdik. 1/1000 ölçekli kısmi uygulama imar plan revizyonunun donatı alanlarının kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanlarının mevcut onaylı imar planına göre alan içerisinde dağılımının mevcut arsa sahiplerinden karşılanmaması gerekçesiyle reddettiğimizi dile getirdik. Biz burada mülk sahiplerinden karşılanması taraftarıyız. Bu konuda tutumumuz bizler şehrin yarınlarına ışık tutabilmek adına plana hayır dedik. Belediyemizi sıkıntıya sokabilecek durumların her zaman Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak karşısında olduğumuzu da bildirmek isteriz. Daha büyük mağduriyetler yaşanmaması için hayır dedik. Belediyemizin yarın oluşabilecek tazminatlar, zimmetler oluşmaması için hayır dedik. Konunun takipçisiyiz. Konunun bundan sonraki süreçte ne şekilde gelişebileceğinin araştırmasını sıkı bir şekilde yapıyoruz. Çözümü kavuşması hususunda da elimizden geleni yapacağız. Şu an ilgili bölge hakkında ruhsat verilmediğini hepimiz biliyoruz. Birlikte en kısa sürede ne olacağını göreceğiz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.