DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR?

ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR?

ABONE OL
25 Şubat 2022 10:05
ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KAZADA ZARAR GÖREN TARAF DEĞER KAYBINI KİMDEN VE NASIL TAHSİL EDEBİLİR?

Trafik kazası sonucu hasar gören ve onarımı yapılan bir aracın değerinde gerçekleşen düşüşe ‘’araç değer kaybı’’ denilmektedir.

Kaza sonucu araçta oluşan hasarın onarımı iyi yapılmış olsa dahi aracın ikinci el olarak satışında, kaza sonucu yapılan onarım ve tramer kayıtları sebebiyle değer kaybı meydana gelmesi kaçınılmazdır.

Araç değer kaybı hesaplaması yapılırken; aracın modeli, markası, kaza tarihindeki yaşı, kilometresi, hasarın nitelik ve niceliği gibi hususlara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Aracın değer kaybı bulunurken bahsedilen bu kriterler göz önünde bulundurularak, aracın hasarsız hali ve kazanın gerçekleştiği tarih itibariyle serbest piyasadaki ikinci el piyasa rayiç değeri ile hasarın onarıldıktan sonraki haline göre serbest piyasadaki ikinci el piyasa değeri arasındaki farkın tespit edilmesiyle bulunur.

Nasıl Tazmin Edilir?

Her yaş ve kilometredeki araç için araç değer kaybı tazminatı istenebilmekle birlikte başvuru için iki temel ön şart bulunmaktadır:

1-Gerçekleşen trafik kazasında zarar gören ve değer kaybı başvurusunda bulunacak olan taraf tam kusurlu (%100) kusurlu olmamalıdır

2-Kazaya karışıp hakkında değer kaybı başvurusu yapılan aracın pert olmaması gerekmektedir.

Bu ön şartlar bulunduğu takdirde zarar gören tarafın, zorunlu mali sorumluluk sigortasında belirlenen sınır tutarı çerçevesinde öncelikle ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Bu başvuruya karşı ilgili sigorta şirketinin başvuru tarihinden itibaren en geç 15 iş günü içinde başvuruya karşı cevap vermemesi, hiç ödeme yapmaması veya eksik ödeme yapması durumunda, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunulabilir.

Sigorta Tahkime Başvuru Nasıl Yapılır?

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilmek için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında yukarıda belirtildiği üzere ilgili sigorta şirketine başvuru yapılmış olması gerekmektedir. Yapılan başvurudan 15 iş günü içerisinde netice alınamaması halinde Sigorta Tahkim Komisyonu’nun resmi sitesi aracılığıyla online olarak başvuru yapılabilmektedir. Komisyona yapılacak başvurunun içeriğinde; komisyonun resmi sitesinde yer alan başvuru formu ve ekinde başvuruya konu kazaya ilişkin tutanak, hasar ve onarım fotoğrafları, onarım faturası, başvurana araca ait ruhsat örneği, komisyon tarafından uyuşmazlık tutarına göre belirlenmiş olan başvuru harcının ödendiğine ilişkin dekont, vekil aracılığı ile başvuru yapılıyorsa vekaletname ve vekalet harcı bulunmalıdır.

Komisyon tarafından verilen kararlar ilam niteliğinde olup, taraflara tebliğinden itibaren icra edilebilir. Komisyona yapılan başvurulara ilişkin verilen kararlara karşı itiraz ve temyiz yolu uyuşmazlık tutarına göre belirlenmektedir. Sigortacılık Kanunu 30. Maddesi 12. Fıkrasına göre uyuşmazlık tutarı 5.000 TL’nin altında kalan kararlar kesindir. Uyuşmazlık tutarı 5.000 TL’nin üstünde olan başvurulara ilişkin kararlara karşı, kararın taraflara tebliğinden itibaren 10 gün içinde komisyona itirazda bulunulabilir. Uyuşmazlık tutarı 40.000 TL’ye kadar olan başvurularda karşı yapılan itirazlar üzerine verilen kararlar kesindir. 40.000 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklara ilişkin verilen kararlar için temyiz kanun yoluna başvuru yapılabilir.

Av. Halil Kaan EMEKTAR

halilkaanemektar.av.tr

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.