DOLAR %
EURO %
ALTIN 1.209,38-0,31%
BITCOIN %
Ankara

HAFİF KAR YAĞIŞLI

16:29

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
GORDİON’UN UNESCO DÜNYA MİRASI YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR “KAZI BAŞKANLARI, ARKEOLOGLAR VE AKADEMİSYENLER POLATLI GORDİON SEMPOZYUMUNDA BULUŞTU”
  • Meydan Haber
  • Genel
  • GORDİON’UN UNESCO DÜNYA MİRASI YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR “KAZI BAŞKANLARI, ARKEOLOGLAR VE AKADEMİSYENLER POLATLI GORDİON SEMPOZYUMUNDA BULUŞTU”

GORDİON’UN UNESCO DÜNYA MİRASI YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR “KAZI BAŞKANLARI, ARKEOLOGLAR VE AKADEMİSYENLER POLATLI GORDİON SEMPOZYUMUNDA BULUŞTU”

ABONE OL
14 Temmuz 2023 17:13
GORDİON’UN UNESCO DÜNYA MİRASI YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR “KAZI BAŞKANLARI, ARKEOLOGLAR VE AKADEMİSYENLER POLATLI GORDİON SEMPOZYUMUNDA BULUŞTU”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

UNESCO Dünya Mirası Listesi yolculuğunda artık sona yaklaşılan Gordion Antik Kenti için Polatlı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında; Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunun 100. Yılı Onuruna “Orta Frig Dönemi’nde (MÖ 800-540) Gordion ve Komşuları” sempozyumu düzenlendi. Polatlı Yeni Belediye Binası 13 Eylül Kültür Merkezinde 3 oturum şeklinde Dünyanın dört bir yanından Kazı Başkanları ve Bilim Adamlarının katılımlarıyla düzenlenen toplantıya Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, siyasi parti ve STK temsilcileri, akademisyenler, arkeologlar ve vatandaşlar katıldı.

BAŞKAN YILDIZKAYA: “GORDİON’UN ÜLKEMİZİN 20. DÜNYA KÜLTÜR MİRASI OLMAYI HAK ETTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Polatlımızın, ülkemizin ve insanlığın ortak mirası Gordion’a gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ediyorum. Sempozyumun çok faydalı olacağına inancımı belirtmek istiyorum. Bu toplantının yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Malumunuz Frig Başkenti Gordion, 2012 yılında UNESCO geçici listede yer aldı. O günden beri de asıl listeye girmek için çalışmalarımız, gayretlerimiz oldu. Başvuru dosyamızı büyük bir hassasiyetle hazırladık ve başvurumuzu yaptık. Şimdi 10-25 Eylül’de Riyad’da yapılacak toplantılarda alınacak kararları büyük bir heyecanla bekliyoruz. Gordion’un ülkemizin 20. Dünya Mirası olmayı hak ettiğini düşünüyoruz. Şehrimiz bütün kesimleri ile bu konuya hazırdır. Kamu, STK, basın, halk bugüne kadar elimizden geleni yaptık. Bundan sonra çok daha fazlasını yapmaya kararlı olduğumuzu belirtmek isterim. Siz kıymetli kazı başkanlarından ülkelerinize döndüğünüzde UNESCO temsilcileriniz nezdinde katkılarınız bekliyoruz. Sizleri burada ağırlamaktan bu programı düzenliyor olmaktan mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

“HACITUĞRUL KARAHÖYÜK’TE DE KAZILAR BAŞLADI”

Hacıtuğrul’daki Karaköyük’te de kazı çalışmalarının başladığın belirten Başkan Yıldızkaya; “Polatlı’da Gordion’dan başka Hacıtuğrul Karahöyük’te de kazılar başladı. Kazı başkanımız da burada kendileri bilgilendirme yapacaklar. Anadolu topraklarının hemen her noktasında olduğu gibi bizim topraklarımızda da sayısız medeniyetler yaşamış ve iz bırakmışlardır. Geçmişten kalan günümüze ulaşan bütün değerleri korumak geleceğe taşımak konusundaki tarihi sorumluluğumuzun farkındayız. Ben bugüne kadar Gordion’un UNESCO yolculuğunda bize yol gösteren destek olan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Dış İşleri Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. İnşallah Ekim ayında Yassıhöyük’te Dünya Mirası Gordion’da toplantı yapmayı ümit ediyorum.” Cümlelerine yer verdi.

ROSE: “TÜRKİYE’NİN SİYASİ VE KÜLTÜREL ÖNEMİ ÇOK İYİ BİLİNMEKTEDİR”

Gordion Kazı Başkanı Prof. Brian Rose yaptığı konuşmada; “2013 yılından bu yana Gordion kazısının başkanı olmama rağmen son 43 yılın yaz aylarını Türkiye’de kazı projelerinde çalışarak geçirdim. Bu nedenle Türkiye benim için ikinci bir ev gibidir. Gordion ekibi bu projeye verdiğiniz muazzam destek için minnettardır. Destekleriniz sayesinde UNESCO Dünya Mirası Listesine alınıyoruz. Gordion pek çok yönden benzersiz bir alandır. Türkiye’nin siyasi ve kültürel önemi çok iyi bilinmektedir. Türkiye misafirperverliği ile ünlüdür ve hepimiz bundan faydalandık.” dedi.

COŞKUN: “POLATLI, GORDİON’A ÇOK SIKI BİR ŞEKİLDE SAHİP ÇIKIYOR”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yahya Coşkun konuşmasında; “Gordion, Osmanlı döneminden itibaren aslında varlığı bilinen, zaman zaman kazıları yapılan ama son yıllarda artık fevkalade buluşlarla iyi bir yere gelen kazılarımızdan bir tanesi. Efsanelerin şehri, birçok efsanenin buluştuğu bir kent. Sadece efsanelerin değil artık bilimsel çalışmaları da aynı şekilde ilerliyor. Bu çalışmalar Türkiye’nin her yerinde yalnızca bizim yapmamızla mümkün olmuyor. Yerel yönetimin, kaymakamlığın, mülki idarenin, sivil toplum örgütlerinin destek vermesi gerekiyor. Polatlı’da bu manada çok güzel bir örnek. Herkes bir işin ucundan tutuyor. Polatlılılık bilinci gerçekten çok kuvvetli bir bilinç ve bu bilinçle de Gordion’a çok sıkı bir şekilde sahip çıkıyor hemşehrilerimiz. İnşallah Eylül ayının sonunda Türkiye’nin 20. Dünya Mirası Üyesi olacak ve insanlığın ortak değeri olduğunu bütün dünyaya bir kez daha ifade etmiş olacağız.” İfadelerini kullandı.

KAYMAKAM BULACAK: “100 YIL KUTLAMALARI BAŞLAMADAN BİZ GORDİON MÜJDESİNİ ALIRIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUZ”

Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak gerçekleştirdiği konuşmada; “Bu sefer ümitlerimiz son derece yüksek. Güzel bir zamana denk gelmiş olacak İnşallah Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıldönümünü kutluyoruz. Olursa Başkent Ankara’mızın ilk asıl listeye alınan kültürel mirası olacak. Bu Polatlı’nın bir başarısı olacak. Toplantı tarihine de baktığımızda tam olarak 100 yıl kutlamaları başlamadan biz Gordion müjdesini alırız diye düşünüyoruz.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.